Forum avocaţi > Civil

Actul de mana este valabil? - Pagina 2

Start  1  2  3   4  Final
 02-04-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Claici Cornelia a scris pe 02-04-2021:
Am o hartie de mana pentru posesia unei boxe la blocul unde locuiesc.Boxa am primit-o pe baza unei hartii de la un fost proprietar,acum decedat.boxele in acel bloc nu sunt intabulate la nici un locatar in CF deoarece nu au fost construite ca atare.Este valabila hartia facuta intre mine si acel care a folosit-o ? Multumesc.

Chitanta de mana nu are putere juridica.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2021
Vizitator
Buna ziua. Am un teren dat mostenit dupa moartea tatalui,pe baza testamentului. Acum a aparut o persoana care pretinde ca e terenul lui, cumparat pe baza unui contract de mana, din anul 2004. Este valabil acel contract?
In contract se specifica, ca terenul se va plati un 2 rate,ultima la transcriere. Dar eu am platit impozit pana,in ziua de azi, la fel si tata.
Multumesc anticipat.
Răspunde
 10-05-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Lidia a scris pe 10-05-2021:
Buna ziua. Am un teren dat mostenit dupa moartea tatalui,pe baza testamentului. Acum a aparut o persoana care pretinde ca e terenul lui, cumparat pe baza unui contract de mana, din anul 2004. Este valabil acel contract?
In contract se specifica, ca terenul se va plati un 2 rate,ultima la transcriere. Dar eu am platit impozit pana,in ziua de azi, la fel si tata.
Multumesc anticipat.

Chitanta de mana nu are valoare juridica, insa poate constitui un inceput de dovada scrisa.

Daca dvs detineti terenul in urma unei mosteniri, aveti un titlu de proprietate si folositi acel teren, persoana care sustine ca ar fi cumparat terenul are sanse minime de reusita in cazul in care se va adresa instantei.

In situatia in care veti fi actionat in judecata de catre acea persoana, va trebui sa va formulati apararile necesare pentru a demonstra ca dvs sunteti proprietarul de drept al terenului.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2021
Vizitator
In legatura cu acel contract de mana,daca nu apare nici un nr CF, doar "teren de 3 ha in zona...", iar in testament exista doua terenuri in zona respectiva, doar ca nici unul nu apare ca fiind de 3 ha, atunci are vreo valoare?
Multumesc.
Răspunde
 10-05-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Lidia a scris pe 10-05-2021:
Multumesc anticipat.

Trebuie sa fiti mai precisa in descrierea problemei.
Testamentul este inainte de vanzarea din 2004 sau dupa vanzare?
Ati dezbatut succesiunea si ati obtinut certificatul de mostenitor?
Contractul de vanzare e semnat de tatal dvs.?
Pretul a fost platit integral? Exista martori la contract? Acestia mai traiesc?
In CF cine apare ca proprietar?
Exista cumva posibilitatea sa existe un al treilea lot de teren?
Am inteles ca dvs. ati platit impozit, insa cine a folosit terenurile?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-05-2021
Vizitator
Contractul este din 2004, tata a decedat in 2018, imediat dupa moartea tatalui meu,s_a emis certificatul de mostenitor.
Contractul este semnat si de tata,dar nu a primit niciodata nici o suma de bani pe acel teren. Si scrie clar ca se va achita la transcriere. Terenul a fost folosit de acest om, pt ca mergea cu oile si pe terenul nostru. Astfel, tata nu a putut cosi terenul.
Extras de Cf nu am.
Ca martori apar persoane,dar nu stiu daca mai traiesc.
Răspunde
 11-05-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Lidia a scris pe 11-05-2021:
Contractul este din 2004, tata a decedat in 2018, imediat dupa moartea tatalui meu,s_a emis certificatul de mostenitor.
Contractul este semnat si de tata,dar nu a primit niciodata nici o suma de bani pe acel teren. Si scrie clar ca se va achita la transcriere. Terenul a fost folosit de acest om, pt ca mergea cu oile si pe terenul nostru. Astfel, tata nu a putut cosi terenul.
Extras de Cf nu am.
Ca martori apar persoane,dar nu stiu daca mai traiesc.

Speta dvs este putin mai delicata, din moment ce si tatal dvs a semnat pe acea chitanta de mana, iar terenul a fost folosit de presupusul cumparator.

In situatia in care veti fi actionata in judecata, sfatul meu este sa va construiti o aparare eficienta, pentru a demonstra ca acel teren va apartine.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-06-2021
Vizitator
Buna,doresc sa cumpar o suprafata de teren,circa 4 ha si sa infintez o livada de aluni de padure doar ca proprietari caci sunt mai multi nu ai intabulat terenul si doresc sa facem contracte de mana si sa-l inscriem in registrul de mana,doresc sa precizez ca suma ce ar urma sa o investesc in teren,livada si utilaje se ridica in jurul sumei de 30000 de euro
Intrebarea me este,exista vreo sansa ca peste ani sa-mi fie luat inapoi terenul?
Răspunde
 17-06-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Care "registru de mana?"
Terenurile se vand si se cumpara numai in forma notariala, altfel actele sunt lovite de nulitate absoluta.
In plus, pentru terenurile agricole extravilane trebuie respectate prev. legii 175/2020, in vigoare din 1 feb 2021, care instituie drept de preemptiune largit si publicitatea prealabila a ofertei de vanzare la primarie.
Altfel, aruncati banii pe geam si nici nu o sa puteti face investitiile, neputand face dovada dreptului de proprietate.
In plus, nerespectarea conditiilor vanzarii constituie si contraventie (amenda 100.000 lei)

Cititi acest articol
https://agrointel.ro/161201/reguli-legea-vanzarii-terenurilor-agricole-2020/

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Aurel Moldovan a scris pe 16-06-2021:
Buna,doresc sa cumpar o suprafata de teren,circa 4 ha si sa infintez o livada de aluni de padure doar ca proprietari caci sunt mai multi nu ai intabulat terenul si doresc sa facem contracte de mana si sa-l inscriem in registrul de mana,doresc sa precizez ca suma ce ar urma sa o investesc in teren,livada si utilaje se ridica in jurul sumei de 30000 de euro
Intrebarea me este,exista vreo sansa ca peste ani sa-mi fie luat inapoi terenul?

Chitanta de mana nu are nicio valoare juridica, deci nu veti deveni proprietar al terenului.

Daca doriti sa achizitionati un teren, va trebui sa incheiati un contract de vanzare cumparare, in fata unui notar.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-08-2021
Vizitator
Bună ziua, am încheiat un contract cu o firma pentru renovarea apartamentului, în care noi am plăti avans de o anumita suma, termenul din contract a expirat, iar reprezentantul firmei a renunțat la lucrare motivând ca nu are oameni,și apartamentul a rămas plin de spărturi, ne terminând nimic) acum îmi spune ca îmi va restitui avansul prin cont bancar(cu toate ca eu I am dat banii cash)numai după ce ii semnez un act de închidere contract.spuneti mi va rog, dacă în actul acesta de mana el își asuma ca restituie bani în 2 zile și de fapt el nu ii restitui îl pot acționa conform legi pe baza contractului semnat la început, plus factura și chitanță primita?? Mulțumesc.
Răspunde
 06-08-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Georgiana a scris pe 06-08-2021:
Bună ziua, am încheiat un contract cu o firma pentru renovarea apartamentului, în care noi am plăti avans de o anumita suma, termenul din contract a expirat, iar reprezentantul firmei a renunțat la lucrare motivând ca nu are oameni,și apartamentul a rămas plin de spărturi, ne terminând nimic) acum îmi spune ca îmi va restitui avansul prin cont bancar(cu toate ca eu I am dat banii cash)numai după ce ii semnez un act de închidere contract.spuneti mi va rog, dacă în actul acesta de mana el își asuma ca restituie bani în 2 zile și de fapt el nu ii restitui îl pot acționa conform legi pe baza contractului semnat la început, plus factura și chitanță primita?? Mulțumesc.

Dvs va puteti adresa instantei pentru rezilierea contractului, restituirea avansului achitat conform contractului initial si de asemenea, puteti solicita daune pentru prejudiciul creat si lipsa de folosinta a imobilului.

Actul de mana incheiat ulterior nu are valoare juridica.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-12-2021
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 17-03-2021:
Matusa dvs. trebuie sa faca o actiune in instanta impotriva mostenitorilor persoanei de la care a cumparat. La fel , si varul dvs.
Răspunde
 02-12-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Aveti vreo intrebare?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-01-2022
Vizitator
Va salut.
In anul 1996 s a încheiat un contract de vânzare-cumpărare "de mână". Dupa 25 ani apare un moștenitor care precizează că în anul 1996 nu era moștenirea dezbătută pe acel teren iar vânzătorul terenului, unul dintre moștenitori, nu era în relații bune cu ceilalți moștenitori si a păstrat întreaga suma, decedând ulterior.
Acum moștenitorul terenului solicita cumpărătorului sa scoată via de pe teren și să îl evacueze întrucât nu este proprietarul in acte al terenului.
Pe acel teren a fost plătit la primărie impozit de către cumpărător.
Există șansa ca în instanță să aibă câștig de cauză cumpărătorul ?
Aveți aici actul de vânzare cumpărare
https://postimg.cc/94FVz1WQ
Răspunde
 15-01-2022
Vizitator
Fac mențiunea că ambii martori ai actului de vânzare cumpărare sunt in viață.
Răspunde
 11-03-2022
Vizitator
Buna ziua!Mama mea a decedat,am facut succesiunea si in actul de propietate este trecuta si o boxa,acum 40 si ceva de ani mama a vandut boxa unui vecin si au incheiat aceea vanzare cu o hartie de mana. Intrebarea mea este ,a cui este boxa,este a mea?...este trecuta in actul meu de propietate,familia care a cumparat-o atunci,nu mai traieste,mai sunt doar copiii,boxa la acest moment este in posesia lor. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Va multumesc!
Răspunde
 12-03-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Dar ce doriti, de fapt? Sa recuperati boxa? Sa recunoasteti vanzarea?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-03-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Adina Niculae a scris pe 11-03-2022:
Buna ziua!Mama mea a decedat,am facut succesiunea si in actul de propietate este trecuta si o boxa,acum 40 si ceva de ani mama a vandut boxa unui vecin si au incheiat aceea vanzare cu o hartie de mana. Intrebarea mea este ,a cui este boxa,este a mea?...este trecuta in actul meu de propietate,familia care a cumparat-o atunci,nu mai traieste,mai sunt doar copiii,boxa la acest moment este in posesia lor. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Va multumesc!

Actul de mana este un inceput de dovada scrisa, insa nu reprezinta un contract de vanzare cumparare, astfel ca in momentul de fata, din punct de vedere legal, dvs sunteti proprietarul boxei.

Pentru ca mostenitorii cumparatorului sa devina proprietari ai boxei, trebuie sa formuleze in instanta o actiune pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-04-2022
Vizitator
Buna ziua, am nevoie de un sfat in urma cu 23 ani mama a dat o bucată de pământ cu hartie de mana acum in 2022 mai este valabilă aceasta hartie ?multumesc
Răspunde
RăspundeStart  1  2  3   4  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.