|
03-11-2017 |
 | Perla Vizitator |
| Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu dreptul legal de a locui in casa parinteasca. Este vorba de sora mea ultima nascuta , din 10 frati, care a ramas cu parintii de cand s-a nascut 1979 pana 2017 avand grija exclusiv de mama care a suferit de cancer iar acum are grija de tata care este in varsta si bolnav.Nu are nicio pregatire profesionala doar scoala elementara, are 2 copii in intretinere, unul in varsta de 3 ani. unul de 17 ani....singurul venit fiind alocatia copiilor , Este amenintata de restul fratilor inclusiv tata sub influienta lor ca va fi data afara din casa oricand. Exista creo optiune legala prin care se poate apara? va rog mult sa ma lamuriti daca puteti in aceasa problema . Va multumesc anticipat. | |
|
|
|
03-11-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Buna ziua, Nu stiu daca ati facut certificat de mostenitor dupa mama. Oricum ar fi, la partea din mostenirea mamei, aveti dreptul toti fratii si tatal dvs. Tatal, are si jumatatea lui. Legal, fara un partaj - care e diferit de certificatul de mostenitor, dar se face in baza acestuia - nu au cum sa o dea afara din casa pentru ca si sora dvs are aceeasi cota parte din casa ca si fratii care o ameninta. Cotele parti ale fratilor sunt egale. Doar in urma unui partaj - fie voluntar (facut la notar), fie judiciar (facut de instanta de judecata) se poate stabili cine va locui in casa efectiv (daca acestia contesta dreptul ei de a sta acolo). Oricum, daca se va ajunge la judecata, sora dvs are toate sansele sa ramana in casa, insa va trebui sa plateasca tuturor celorlati mostenitori o sulta (adica o suma de bani egala cu valoarea partilor din casa ce le-ar reveni fiecaruia) | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
04-11-2017 |
 | Perla Vizitator |
| va multumesc din suflet pentru raspuns...o sa o ajute mult sa stie ca are un drept legal sa stea in casa. | |
|
|
|
27-08-2019 |
 | Madalina Vizitator |
| Buna ziua! Vreau cateva detalii legate de casa parinteasca! Bunicul este titularul casei,iar eu locuiesc impreuna cu sotul si cei doi copii ai nostri,mama,tata,sora si bunicul! De cateva zile mama inchide usile casei cu cheia si noi nu avem accesul la baie,la bucatarie! Ce se poate face in situatia asta tinand cont ca bunicul este titularul casei! Multumesc pt eventualele raspunsuri! | |
|
|
|
28-08-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Pana la decesul bunicului proprietar, daca nu s-a facut succesiunea dupa bunica, toti cei care traiesc in acea casa au aceleasi drepturi locative acordate tacit de bunic. Doar el va poate evacua, daca doreste, pentru ca se presupune ca cei care nu sunt direct mostenitori ai bunicii locuiesc in jumatatea lui de casa. Ceea ce face mama dvs. este o mizerie. Incercati sa va intelegeti omeneste. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
28-08-2019 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Madalina a scris pe 27-08-2019: Buna ziua! Vreau cateva detalii legate de casa parinteasca! Bunicul este titularul casei,iar eu locuiesc impreuna cu sotul si cei doi copii ai nostri,mama,tata,sora si bunicul! De cateva zile mama inchide usile casei cu cheia si noi nu avem accesul la baie,la bucatarie! Ce se poate face in situatia asta tinand cont ca bunicul este titularul casei! Multumesc pt eventualele raspunsuri! Daca bunicul dvs este unic proprietar, poate solicita evacuarea anumitor persoane din imobil sau poate formula o plangere penala impotriva mamei dvs pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie. Daca imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei cu bunica dvs, va trebui sa efectueze succesiunea si iesirea din indiviziune si sa solicite atribuirea imobilului in natura catre dansul, cu obligatia la plata unei sulte aferenta cotei ce o detin ceilalti mostenitori, cu alte cuvinte sa le dea o suma de bani, conform cotei pe care o detin ceilalti mostenitori ai bunicii. Ulterior poate vinde sau dona imobilul cui doreste dansul, daca are o situatie tensionata cu fiica si nu doreste sa ii lase casa dupa deces. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
21-01-2020 |
 | Madalina Vizitator |
| De cateva zile tot sunt ameninta ca mai este putin si ne va da afara din casa! Din cate stiu ea ar fi facut cadastru casei pe numele ei! Cumva ne poate evacua din casa? | |
|
|
|
21-01-2020 |
|
| Pentru a va evacua este necesar sa va actioneze in instanta. Mama poate cere evacuarea daca a devenit proprietara intregului imobil, caz in care veti fi evacuati in baza unei hotarari judecatoresti. Ce vreti sa spuneti cu 'ar fi facut cadastru casei pe numele ei"? Mama apare in cartea funciara ca unic proprietar? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
21-01-2020 |
 | Madalina Vizitator |
| Va pot contacta in privat? | |
|
|
|
21-01-2020 |
|
| Daca doriti, da. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
21-04-2020 |
 | Odobasa Ioana Vizitator |
| Buna seara,va rog cine ma poate lamuri intr-o situatie!Bunicul meu a ridicat casa parintesca,in aceasta casa a ramas mama mea cu tatal meu pe care ii uraste.Acum spune ca mama ar trebui sa ii dea jumatate la sora ei.Nu el ar trebui sa ii dea banii?tinand cont ca de 30 de ani el nu a mai investit nimic in aceasta casa?tot ce sa facut este de parintii mei.Poate sa ii scoata legal din casa?va multumesc din suflet | |
|
|
|
21-04-2020 |
 | Odobasa Ioana Vizitator |
| Buna seara,va rog cine ma poate lamuri intr-o situatie!Bunicul meu a ridicat casa parintesca,in aceasta casa a ramas mama mea cu tatal meu pe care ii uraste.Acum spune ca mama ar trebui sa ii dea jumatate la sora ei.Nu el ar trebui sa ii dea banii?tinand cont ca de 30 de ani el nu a mai investit nimic in aceasta casa?tot ce sa facut este de parintii mei.Poate sa ii scoata legal din casa?va multumesc din suflet | |
|
|
|
21-04-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Odobasa Ioana a scris pe 21-04-2020: Buna seara,va rog cine ma poate lamuri intr-o situatie!Bunicul meu a ridicat casa parintesca,in aceasta casa a ramas mama mea cu tatal meu pe care ii uraste.Acum spune ca mama ar trebui sa ii dea jumatate la sora ei.Nu el ar trebui sa ii dea banii?tinand cont ca de 30 de ani el nu a mai investit nimic in aceasta casa?tot ce sa facut este de parintii mei.Poate sa ii scoata legal din casa?va multumesc din suflet Daca imobilul este proprietatea bunicului, parintii dvs nu il pot scoate din imobil, in schimb pot solicita in instanta obligarea acestuia de a le restitui valoarea imbunatatirilor aduse imobilului, in masura in care au dovezi in acest sens. Mama dvs nu este obligata sa ii dea nicio suma de bani surorii. Dupa decesul bunicului, mostenitorii legali vor efectua succesiunea, iar cel caruia i se va atribui imobilul in natura va fi obligat sa le achite o sulta aferenta cotei ce le revine celorlalti mostenitori. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
05-06-2020 |
 | Moraru Aida Vizitator |
| Buna seara. A.si vrea sa stiu daca copiii au vreun drept in casa parinteasca atata timp cat inca traiwsc ambii parinti. Casa este pe numele tatalui. Multumesc. | |
|
|
|
05-06-2020 |
|
| Nu, doamna. Drepturile copiilor asupra imobilului "casa parinteasca" se nasc doar prin mostenire, deci obtin o cota din imobil doar in urma succesiunii, la decesul unui parinte sau al ambilor. La decesul unui parinte, descendentii (fii sau fiice) obtin 3/4 din jumatatea pe care o detinea parintele decedat (cota pe care o impart in mod egal in functie de nr. lor - la 2,la 3 etc), parintele in viata ramanand cu jumatatea sa + 1/4 din jumatatea sotului decedat. Cat timp ambii parinti traiesc, pot face ce doresc cu casa. Nu sunt obligati sa lase ceva mostenire. Chiar daca imobilul este pe numele tatalui, fiind bun obtinut in timpul casatoriei, este bun comun al ambilor. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
05-06-2020 |
 | Moraru Aida Vizitator |
| Multumesc mult pt raspuns. | |
|
|
|
08-10-2020 |
 | Cata80 Vizitator |
| Tatal meu a murit acum cativa ani, in casa parinteasca a ramas mama si unul dintre frati care locuieste impreuna cu familia lui (sotie si copii minori). De ceva vreme, mama nu mai poate trai linistita din cauza scandalurilor lor. Avand in vedere, ca dupa tata nu s-a facut nici o succesiune, ce poate face mama pentru a putea trai linistita cati ani mai are. Ce drept are fratele nostru si sotia lui? | |
|
|
|
08-10-2020 |
| Cata80 a scris pe 08-10-2020: Tatal meu a murit acum cativa ani, in casa parinteasca a ramas mama si unul dintre frati care locuieste impreuna cu familia lui (sotie si copii minori). De ceva vreme, mama nu mai poate trai linistita din cauza scandalurilor lor. Avand in vedere, ca dupa tata nu s-a facut nici o succesiune, ce poate face mama pentru a putea trai linistita cati ani mai are. Ce drept are fratele nostru si sotia lui? Daca fratele dvs este o persoana violenta, mama dvs poate solicita emiterea unui ordin de protectie si evacuarea provizorie a fratelui din imobil. De asemenea, trebuie dezbatuta mostenirea de pe urma tatalui dvs si iesirea din indiviziune. Daca imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei, masa succesorala este compusa din cota de 1/2 din imobil. Cotele care le revin mostenitorilor sunt de 1/4 sotiei supravietuitoare si 3/4 copiilor defunctului, in parti egale. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
10-10-2020 |
 | Cata80 Vizitator |
| fratele nu este violent, dar se cearta tot timpul cu nevasta, care tipa tot timpul si pur si simplu mama nu-i mai suporta; ii induce o stare de stres si palpitatii si cred ca daca mai sta mult asa nu o sa fie bine - e bolnava; nu stiu cum ar trebui sa procedam, plus ca nevasta fratelui o ameninta subtil ca o da afara din casa ei; | |
|
|
|
11-10-2020 |
| Cata80 a scris pe 10-10-2020: fratele nu este violent, dar se cearta tot timpul cu nevasta, care tipa tot timpul si pur si simplu mama nu-i mai suporta; ii induce o stare de stres si palpitatii si cred ca daca mai sta mult asa nu o sa fie bine - e bolnava; nu stiu cum ar trebui sa procedam, plus ca nevasta fratelui o ameninta subtil ca o da afara din casa ei; Sotia fratelui nu o poate da afara din casa pe mama dvs. Sfatul meu este sa dezbateti mostenirea de pe urma tatalui si iesirea din indiviziune, iar mama sa ceara atribuirea imobilului in natura catre dansa, cu obligarea la plata unei sulte aferenta cotei pe care o detin ceilalti mostenitori. Dupa ce va deveni proprietara imobilului, poate solicita evacuarea fratelui si a sotiei acestuia, printr-o actiune in instanta. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |