Forum avocaţi > Divort

Moștenirea se împarte la divorț? - Pagina 4

Start  1   2   3  4 Final
 30-09-2021
Vizitator
Detin o casa dobndita prin mostenire de la sotul defunct in anul 2015.In anul 2017 m-am recasatorit,acum sotul meu dorind o jumatate din casa.Va intreb daca are dreptul daca am facut modernizari impreuna?
Răspunde
 30-09-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu, doamna, nu are drept la casa, ci poate sa ceara 1/2 din banii folositi la modernizare. Cel care vine sa zugraveasca, instaleze calorifere, geamuri, sa punea parchet ori tigle pe casa nu devine proprietar al casei, ci e doar platit ptr.materiale si munca.

Pe de alta parte, depinde ce intelegeti prin modernizari. Daca ati mai ridicat un etaj, ati mai construit camere, ptr aceste extinderi e alta discutie; doar ptr acestea ar avea dreptul la 1/2, fiind prop comuna.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-10-2021
Vizitator
Va multumesc,modernizarile sunt constituite dintr-un etaj mansardat si un living la parter,dar nu stiu daca trebuie neaparat acte de constructie pentru acestea sau se evalueaza in momentul divortului pentru a fi impartite.
Răspunde
 01-10-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca imobilul avea 100 mp suprafata construita si dupa modernizari are tot 100 mp suprafata construita (nu ati adaugat nici o constructie noua), desi are acum o suprafata utila acum mai mare datorita exploatarii spatiului deja existent, ramanem la teoria cu zugravul si faiantarul.
Astfel, ar avea dreptul la 1/2 din c/v materialelor de constructii utilizate la modernizarea din timpul casatoriei si a muncii prestate eventual de el cu ocazia modernizarilor. Atat.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-10-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
POPESCU IOANA a scris pe 01-10-2021:
Va multumesc,modernizarile sunt constituite dintr-un etaj mansardat si un living la parter,dar nu stiu daca trebuie neaparat acte de constructie pentru acestea sau se evalueaza in momentul divortului pentru a fi impartite.

Imobilul este proprietatea dvs, insa sotul poate solicita un drept de creanta, reprezentand 1/2 din costul imbunatatirilor aduse imobilului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-11-2021
Vizitator
Bună seara!Sunt căsătorită de 6 ani cu acte,soțul are primit prin donație înainte de căsătorie apartamentul de la părinți lui,noi avem 2 copii mici,am renovat apartamentul,avem o banca împreună, la divorț ce șanse as avea sa rămân într o camera cu copii,ne având un cine sa I lase,el adresându-se ma fizic și verbal de fata cu copii!Am șanse sa câștig copii?
Răspunde
 01-11-2021
Vizitator
Bună seara!Sunt căsătorită de 6 ani cu acte,soțul are primit prin donație înainte de căsătorie apartamentul de la părinți lui,noi avem 2 copii mici,am renovat apartamentul,avem o banca împreună, la divorț ce șanse as avea sa rămân într o camera cu copii,ne având un cine sa I lase,el adresându-se ma fizic și verbal de fata cu copii!Am șanse sa câștig copii?
Răspunde
 02-11-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Daca sotul dvs este o persoana violenta, puteti formula o plangere penala impotriva acestuia si ulterior puteti solicita emiterea unui ordin de protectie, chiar cu evacuarea provizorie a sotului din propriul imobil.

Ulterior puteti promova actiunea de divort, solicitand desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului, cat si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorilor la dvs si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere.

Referitor la partaj, imobilul este proprietatea sotului, insa dvs puteti solicita un drept de creanta, reprezentand 1/2 din costul imbunatatirilor aduse imobilului, in masura in care aveti dovezi in acest sens.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-03-2022
Vizitator
Buna seara! Am o locuință cumpărata acum 5 ani pe care am cumparato singura și sunt căsătorită de 2 ani.Este posibilă sa fie împărțită la divorț?
Răspunde
 24-03-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Puteți să declarați apartamentul în care locuiți ca locuință a familiei, conform art. 321 cod civil. Citiți mai multe detalii în link-ul următor:
https://www.albuavocat.ro/notarea-in-cartea-funciara-a-unui-imobil-ca-locuinta-a-familiei/

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-03-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Adriana Perieteanu a scris pe 24-03-2022:
Buna seara! Am o locuință cumpărata acum 5 ani pe care am cumparato singura și sunt căsătorită de 2 ani.Este posibilă sa fie împărțită la divorț?

Daca ati cumparat locuinta cu banii jos, atunci este bun propriu si nu intra in masa partajabila la divort.
Daca ati cumparat in rate si s-au achitat rate si pe perioada casatoriei, sotul ar putea pretinde un drept de creanta de 1/2 din valoarea fiecarei rate achitate si 1/2 din valoarea eventualelor imbunatatiri facute pe durata casatoriei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-03-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook

Este bunul dvs propriu și nu poate să facă parte din masa bunurilor comune ale soților.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-03-2022
Vizitator
Apartamentul soțul primit moștenire de la mama lui (după moartea ei s-au intocmit actele) în timpul căsătoriei noastre se poate împărții la divorț? Mulțumesc!
Răspunde
 24-03-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Nu, deoarece este bun propriu al soțului.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-03-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Apartamentul soțul primit moștenire de la mama lui (după moartea ei s-au intocmit actele) în timpul căsătoriei noastre se poate împărții la divorț? Mulțumesc!

Nu, bunurile obtinute prin mostenire nu intra in componenta masei partajabile.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-03-2022
Vizitator
Buna ziua, tatl meu a decedat si as dori sa stiu care sunt cotele de impartire a bunurilor in urma succesiunii. Mentionez ca mostenitori sunt eu, fratele meu si mama mea si nu exista testament.Daca mama renunta la partea ei de mostenire, iar eu si fratele meu luam fiecare cate un apartament, sotia fratelui are drept la o parte din apartamentul ramas fratelui(fiind mostenire plus renuntare din partea mea si a mamei)? Daca el vinde apartamentul si apoi cumpara(din banii incasati) o alta locuinta, aceasta devine bun achizitionat in timpul casatoriei si se imparte cu sotia? Multumesc anticipat.
Răspunde
 31-03-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Mama dvs.mosteneste 1/4, iar dvs.si fratele restul de 3/4 in mod egal.
Daca mama renunta, impartiti totul in mod egal cu fratele.

Ceea ce mosteneste fratele dvs. va fi bunul sau propriu care
- in caz de deces, va fi mostenit de sotie si copii
- in caz de divort, ramane fratelui

Daca vinde apartamentul mostenit si cumpara alta casa in timpul casatoriei cu banii primiti, ca sa ramana si noul apartament al sau, trebuie sa
- ceara sa se mentioneze in contract sursa banilor (ca sunt banii sotului din vanzarea unui bun propriu)
- suma cu care cumpara sa fie egala sau mai mica decat ceea ce a obtinut pe apartamentul mostenit; daca sunt mai multi bani, se presupune ca cu acea suma de bani a contribuit si sotia si deci, si aceasta va avea un x % din apartament

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-04-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Mugurata a scris pe 31-03-2022:
Buna ziua, tatl meu a decedat si as dori sa stiu care sunt cotele de impartire a bunurilor in urma succesiunii. Mentionez ca mostenitori sunt eu, fratele meu si mama mea si nu exista testament.Daca mama renunta la partea ei de mostenire, iar eu si fratele meu luam fiecare cate un apartament, sotia fratelui are drept la o parte din apartamentul ramas fratelui(fiind mostenire plus renuntare din partea mea si a mamei)? Daca el vinde apartamentul si apoi cumpara(din banii incasati) o alta locuinta, aceasta devine bun achizitionat in timpul casatoriei si se imparte cu sotia? Multumesc anticipat.

In momentul de fata, mama dvs va mosteni 1/4 din masa succesorala, iar dvs si fratele 3/4, in cote egale.

Daca mama renunta la mostenire, masa succesorala se va imparti in mod egal, intre dvs si fratele dvs.

Bunurile mostenite sunt bunuri proprii ale mostenitorului si nu vor fi incluse in masa partajabila, in caz de divort, insa daca fratele dvs doreste sa vanda imobilul mostenit si sa achizitioneze alt imobil, va trebui mentionat in noul contract de vanzare cumparare provenienta banilor.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-04-2022
Vizitator
Multumesc pentru raspuns. Mentionez ca mama este coproprietar pe actele celor doua apartamente. Jumatatea ei din apartamente intra in masa succesorala sau 1/4 va mosteni mama din jumatatea tatalui meu, iar eu si fratele meu 3/4? Daca jumatatea mamei nu intra in masa succesorala, mamam ne poate ceda jumatatea ei? Multumesc.
Răspunde
 01-04-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
In mod evident, daca imobilul era bun comun, in masa succesorala a tatalui dvs, dupa lichidarea regimului matrimonial, va intra doar cota sa de 1/2 din imobil.
Astfel incat, faceti calculele raportat la acest 1/2:
Mama va avea 1/4 din 1/2, iar dvs. si fratele 3/4 din 1/2.
Raportat la intreg imobilul mama va avea 5/8, iar voi impreuna 3/8.
Da, mama va poate dona sau vinde cota ei din 1/2 din bunul comun, si poate renunta si la cota de 1/4 din mostenire in favoarea voastra.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
RăspundeStart  1   2   3  4 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.