Forum avocaţi > Pensii

Aplicarea legii 192 / 2015 - Pagina 14

Start 13 14 15 16 Final
 08-05-2017
Vizitator
Acest raspuns a fost pentru Petrica Artene

Cresterea va fi de aproximativ 1600 de lei.
Punctajul mediu anual va fi de aproximativ 5,665xx
Procentul de reusita al aproximarii este de 97%, pentru ca nu am control pe punctele pentru pensia suplimentara.
Acesta crestere este valabila pentru momentul actual.

Pentru luna decembrie 2017 cresterea va fi de aproximativ 1740
Adica diferenta dintre punctajul 5,665 si 3,92139 ambele la valoarea punctului de pensie de 1000 de lei.
Sa asteptam sa vedem rezultatul.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Multumesc domnule Carp, sper sa fie cum spuneti, dar asa cum am mai postat la pag.11, drepturile mele au fost calculate incepand cu 01/12/2008, dosarul fiind inregistrat cu 05/01/2009, si aici am mari rezerve, desi in decizia mea se pomeneste doar de legea 19/2000 altceva nimic, precum am si postat. Sper sa fie asa, dau o bere.Dar gata, v-am plictisit destul, sunt altii cu probleme mai grave.Cele bune.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Pentru, Petrica Artene

Legea 19/2001 pe care v-ati deschis drepturile:

Art. 43. - (1) Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca prevazute la art. 20 lit. a) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani.

Art. 20. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

Art. 76

(2) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 43 si 47, la stabilirea punctajului mediu anual conform alin. (1) se iau in considerare stagiile de cotizare prevazute la aceste articole.

Precizări privind aplicarea Legii nr. 192/2015, respectiv a art. 169 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare

Cine va beneficia, Exemple:

2. Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01.04.2001-01.01.2011 și în situația cărora la calculul punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislația în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie, astfel:

· Persoanele care și-au desfașurat activitatea în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel putin 50% din timpul normal de muncă în luna respectiva;

Hotărâre pentru completarea art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
- După alineatul (7) al articolului 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 214 din 28 martie 2011, se introduc nouă noi alineate, alin. (8)-(16), cu următorul cuprins:
(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3) la recalcularea pensiilor, conform prevederilor art. 1691 din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute de lege,în vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate, corespunzătoare fiecărei situații, respectiv: a) stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5 din lege; b) stagiile complete de cotizare prevăzute la art. 56 şi 57 din lege; c) stagiile complete de cotizare prevăzute la art. 58 şi 59 din lege.

Verificati daca va incadrati in prevederile de mai sus.
Eu zic: DA

Calculele mele nu sunt facute dupa o anumita formula.
Sunt simple aproximari.
Totusi calcule fac.
Nu-mi pot permite sa arunc cifre neverificate.
Sa vedem rezultatul aproximarilor mele.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Dupa parerea mea,nu veti primi nimic ,deoarece stagiu complet de cotizare la iesirea la pensie a fost 20 de ani ,iar la recalculare se va folosi stagiu complet de cotizare de 30 de ani , conform HG de saptamana trecuta (dupa legea care a fost in vigoare la 1 ian 2016).Cititi cu atentie hotararea de guvern .In aceeasi situatie e si sotul meu .
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Pentru Maria Hanganu

Pentru mineri se va utiliza stagiul complet de cotizare prevazut la art.56
Cat este stagiul complet de cotizare prevazut de art.56 din legea 263/2010 ?
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Doamna poate nu stie ca legea 155/2016 a readus stagiul de cotizare la 20 de ani, cum era in vechea lege si ca cei iesit intre 1 ian.2011 si iulie 2016 au beneficiat in aceasta perioada de rec. pensiei, rec care a fost in medie de 1000 lei.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Domnule Carp, m-as fi bucurat sa fie asa, dar in HG de saptamana trecuta se specifica la art 8 ca la recalcularea pensiilor conf prevederilor art 1691 din lege, se utilizeaza stagiile complete de cotizare prevazute de lege ,IN VIGOARE LA DATA DE LA CARE SE CUVIN DREPTURILE (adica 1 ian 2016).Stagiul complet de cotizare conf art 56 a fost de 30 de ani de la intrarea in vigoare a legii 263 pana in iulie 2016,cand s-a modificat la 20de ani conf legii 155/2016.
M-as bucura sa ma puteti contrazice.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Aveti dreptate.
Pe de alta parte de ce s-a mai modificat stagiul complet prin legea 155/2016 ?

Ca sa creaze o noua discriminare ?
O parte din cei care se incadreaza aici:

Art. II
(1) De prevederile art. 56 si 57 din Legea nr. 263/2010 beneficiaza, la cerere, si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu luna urmatoare inregistrarii acesteia la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a solicitantului.

au primit deja drepturile recalculate prin trecerea la stagiul complet de 20 de ani.
Si au beneficiat si de majorarea de 50% prevazuta la art.100
Eu am spus demult si pe alte forumuri ca aceasta lege 192/2015 este cea mai mare cacealma din istoria legislatiei pensiilor publice.

Eu am dezbatut o lunga durata de timp(din mai 2011) urmatoarea problema:
Conditii speciale de munca = Conditii normale de munca
O precizare:
Eu nu am lucrat in conditii speciale de munca
Am trimis la Camera deputatilor, Senat, Guvern si CNPP urmatoarea propunere de modificare a art.169:

Se introduce aliniatul (7) cu urmatorul cuprins:

Prevederile art. 100 lit. b), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii speciale de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

Asa am sperat eu sa apara legea 192/2015
Nu a fost sa fie.

Mi s-a confirmat sustinerea mea prin Decizia nr.1/2015 a ICCC:

Stabilește că dispozițiile art. 169 alin. (6) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, se interpretează în sensul că nu se acordă majorarea cu 50% a punctajului anual persoanelor care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001 și înscrise la pensie anterior intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

A ramas valabil:
Conditii speciale de munca= Conditii normale de munca datorita modificarii(cresterii)stagiului complet.
Nu stiu ce sa mai cred.
A fost cea mai complicata modificare a legii 263/2010

Ce ma deranjeaza cel mai mult:
Poate o hotarare de guvern sa anuleze o hotarare judecatoreasca definitiva ?(alin.(13)
-Nu se incalca separatia puterilor in stat ?
Eu ma aflu in situatia urmatoare:
Mi-am deschis dreturile pe legea 3/1977
La trecerea pe legea 19/2001 punctajul mediu anual mi s-a raportat la 30 de ani.
Prin hotarare judecatoreasca definitiva am trecut la stagiul complet de 20 de ani conform Deciziei nr.11/2015 a ICCJ.
Potrivit hotarariio de guvern ar trebui sa fiu trecut la un stagiu complet de 34 de ani si 4 luni(anexa nr.5)(alin.(13 din hot).
In aceste conditii ar trebui sa pierd 14,66% din cuantumul pensiei.
Acest lucru nu se poate intampla din cauza alin(17).di hotare si alin.(4) din lege
De ce mai intru eu in aceasta recalculare daca nu se schimba nimic ?
Sau se schiba si nu stiu eu ?
Eu nu am pretentie sa-mi cresca pensia.
Nu am cerut asa ceva.

Am cerut relatii despre situatia mea atat de la CNPP, cat si de la Guvern.
Credeti ca cei din sistem stiu cum se aplica ?
Eu sustin ca nu stiu.
Ei lucreaza direct cu aplicatia informatica.

De la aparitie si pana la acest moment mi-a creat numai probleme aceasta lege 192/2015.
Cred ca am scris cateva sute de pagini despre aceasta lege.
Momentan nu voi mai da nici-un raspuns legat de punerea in aplicare a acestei legi.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Domnule Carp, am o nelămurire în privința HG de săptămâna trecuta, poate mă ajutați cu un răspuns. Din câte știu eu , nici o lege sau HG nu se aplica retroactiv.Atunci cum se poate modifica art 134 (normele de aplicare a legii) după un an si jumătate de la intrarea în vigoare a legii 192 ? Și alta întrebare, cum recalculeze o pensie după o lege care nu mai este in vigoare (mă refer la art 56, care a fost modificat)????
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Sa o luam si logic.

Cei care si-au deschis drepturile pe legea 263/2010 au beneficiat de majorarea de 50% prevazuta la art.100
Prin legea 155/2016 au fost trecuti si la stagiul complet de 20 de ani.- si au mai castigat 50%.
Cei care s-au pensionat pe legea 19/2001 au avut stagiul complet de 20 de ani si in aceste conditii nu au mai primit majorarea de 50%.
Prin trecerea la stagiul complet de 30 de ani prevazut de lege (anexa nr.5) valabil la data la care i se cuvin drepturile ar ramane discriminat fata de cel pensionat pe legea 263/2010.
Ceva nu se leaga aici.
S-ar contrazice cu scopul acestei legi.
De nu mai fi vorba despre discriminari.

Voi reveni maine(09/05).
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Din păcate asta e realitatea.Nu știu ce se mai poate face, poate o sesizare la avocatul poporului.....dar nu e normal ce se întâmplă .
Concret , cazul soțului meu:ieșit la pensie în 2006, pe legea 19/2000 , stagiu complet 20 de ani, în momentul recalculării stagiu complet este de 20 de ani conf.legii 155/2016, dar la recalculare se folosește stagiul complet de 30 de ani, nu mai înțeleg nimic.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Sa admitem ca este asa(asa s-ar intelege).
Asta inseamna:
1)Pentru minerii pensionati pe legea 263/2010
-Au avut stagiul complt de 30 de ani si au primit majorarea de 50%
-Au primit si majorarea pe indicele de corectie
-Au fost trecuti la un stagiu complet de 20 de ani. castigan asfel inca 50%

2) Pentru minerii pensionati pe legea 3/1977, respectiv 19/2000
-Au avu stagiul complet de 20 de ani si nu au primit majorarea de 50%
-Nu au primit nici majorarea pe indicele de corectie
--Au fost trecuti la stagiul complet de 30 de ani
In aceste conditii in urma aplicarii legii 192/2010 nu vor primi nimic.

Sa facem si o aplicatie
Ambii mineri au realizat 50 de puncte
Minerul de la punctul(1)
- A primit ca majorare aproximativ 45%(nu toti anii au fost in grupa I., si nu se acorda punvctaj suplimentar pentru pensia suplimentara).
50x!145%=72,5 puncte:30=2,41666
-A primit si o majorare pe indicele de corectie
S-o luam pe cea mai mica 6%
2,41666x106%=2,56166
-A fost ytrecut la un stagiu complet de 20 de ani
2,56166x30=76,8498:20=3,84249 punctaj mediu anual in urma aplicarii legii 155/2016

Minerul de la punctul (2)

-A avut
50:20=2,5 puncte
Cu acest punctaj mediu anual va ramane
In urma aplicarii legii 192/2015
50x145%=72,5:30=2,41666
Oricum nu poate face 2,5 puncte
Va ramane cu 2,5 puncte

Credeti ca este asa ?
Credeti ca va ramane asa ?
Credeti ca aici este vorba despre eliminarea discriminarii, scopul legii 192/2015 ?

Ceva nu se leaga
Ceva este in neregula aici

Eu nu-mi pot permite sa cred ca se poate intampla asa ceva.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Am spus in postarea anteriora ca eu nu-mi pot permite sa cred asa ceva.
Sa lamurim problema
Hoatrarea de guvern spune:

(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3) la recalcularea pensiilor, conform prevederilor art. 1691 din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute de lege,în vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate

(15) Drepturile de pensie recalculate se plătesc astfel: a) începând cu luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv; b) începând cu luna noiembrie 2017,în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.

Care este data la care se cuvin drepturile recalculate ?

Iulie si Decembrie 2017

Cat este stagiul complet de cotizare al art.56 in aceste luni ?

Aceasta este interpretarea mea.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
În mod normal, dacă nu exista hotărârea de guvern , așa trebuia sa se recalculeze.Nu este normal sa recalculeze o pensie pe o lege care nu mai este in vigoare, ci pe legea valabila în momentul recalculării, dar după cum am mai scris ,
în HG se specifica ca se folosește stagiul complet de cotizare prevăzut de lege în vigoare la data de la care se cuvin drepturile.Nu știu dacă se lasă loc de interpretări. Nu cred ca specialiștii guvernului nu si-au dat seama de eroare....eu cred ca intenționat s-a procedat așa , era vorba de bani mulți pe care guvernul urma să-i dea.
La 1 Ian 2016, când trebuia sa înceapă recalcularea exista legea 192 și normele de aplicare a legii 263/2010, care la art 134 alin 3 specifica ca la recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii (263/2010), se utilizează stagiu complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
V-am spus interpretarea mea.
Nu cred ca poate crea o discriminare de peste 50% la aceiasi categorie de pensionari.

Eu am pus o intrebare la CNNN dupa cum urmeaza:

Buna ziua.
Am nevoie de un raspuns rapid la urmatoarea intrebare:
La ce stagiu complet de cotizare se v-a raporta punctajul mediu anual al unui miner care si-a deschis drepturile pe legea 19/2000 art.43(1), la recalcularea pe legea 192/2015 ?
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Rectificare
CNPP
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Așteptăm cu interes și va mulțumim pentru ajutor.
(S-a publicat hotărârea de guvern în Monitorul Oficial)
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
I: (07.05.2017) Buna ziua, M-am pensionat la data de 1 ianuarie 1998 cu Dosar de pensie nr.xxxxx ,avand grupa I 20 de ani in minerit.Va rog sa-mi comunicati daca voi beneficia de majorarea de 50% care se va aplica incepand cu iulie 2017,conform Hotararii Guvernului.Multumesc anticipat.Dorel Stanculea.

R: (08.05.2017) Buna ziua. Nu avem precizari in acest sens.

Am preluat acest raspuns de la o casa locala.

Se confirma ceea ce spuneam eu ca cei din sistem nu stiu cum se aplica aceasta lege.
Aplicatia informatica le va rezolva lor dosarele.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Stim cu totii ca si pe la casele de pensii sunt angajate tot felul de fatuci, si dau raspunsuri de genul citat de dvs.
Intr-o aplicatie se introduc niste informatii, care nu pot fi altele decat ce spune legea, cum o fi ea.
Răspunde
 09-05-2017
Vizitator
Pentru Maria Hanganu
S-a publicat ieri in M.Of.nr 334
Numarul HG este 291
A ajuns si la Casele de Pensii
Răspunde
RăspundeStart 13 14 15 16 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.