|
10-05-2017 |
 | Aristica Vizitator |
| Către toți beneficiarii legii 192, ce trebuie să facem o sesizare către avocatul poporului pentru a opri HG 291 privind modificarea aplicarei articolului 134.La Senat se mai discută inițiativa doamnei deputat Lucreția Roșca? | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Maria Hanganu Ati avut dreptate. Art.169^1 din legea 263/2010 in forma prevazuta de legea 192/2015 spune: (6) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin.(1) - (5) SE CUVIN si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016.� In aceste conditii am multe intrebari fara raspuns, si multe semne de intrebare. 1)De ce minerii pensionati pe legile 3/1977 si 19/2000 au fost trecuti la stagiul complet de 30 de ani ? Daca au fost trecuti de la stagiul complet de 20, la cel de 30 de ani, atunci niciunul nu va primi nici macar 1 leu in plus la pensie. Ba din contra. Ar trebui sa piarda. Totusi acest lucru nu se va intampla. In aceste conditii de ce mai intra in aceasta recalculare, daca nu se schimba nimic ? 2) De ce minerii pensionati pe legea 263/2010 au fost trecuti de la stagiul complet de 30, la cel de 20 de ani ? 3) Vor ramane si punctajul suplimentar de 50% pe art.100(b) din legea 263/2010 ? 4)Nu se creeaza astfel o discriminare de peste 50% intre cele doua categorii de pensionari ? Am mai multe interventii(nu le mai stiu numarul) la CNPP la care astept raspuns. Am intrebat la Guvern si Avocatul Poporului daca alin.(13) din H.G.291/2017 nu incalca principiul separatiei puterilor in stat. Adica: Se poate anula o hotarare judecatoreasca definitiva printr-o hotarare de guvern ? | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Ladislau Vizitator |
| Exista L107/2017 Propunere legistlativa pentru modificarea si completarea alin .3 al art. 169 indice 1 din Legea 263/ la pozitia nr.13 pt.Comisia de munca familie si protectie sociala. Termen de predare a raportului pt. plen a Senatului 07.06.2017. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Ladislau Vizitator |
| Exista L107/2017 Propunere legistlativa pentru modificarea si completarea alin .3 al art. 169 indice 1 din Legea 263/ la pozitia nr.13 pt.Comisia de munca familie si protectie sociala. Termen de predare a raportului pt. plen a Senatului 07.06.2017. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Ipate Gh. Vizitator |
| BP 63,initiativa doamnei Rosca a devenit L108,link-ul este urmatorul: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx Avem posibilitatea sa ne exprimam opiniile pe pagina link-ului de mai sus. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Dragos Lucian Vizitator |
| In urma adoptarii de catre guvern a HG nu pot sa nu ma gandesc,totusi, cat de legala este modificarea regulilor in timpul jocului. Poate o HG aprobata in mai 2017 sa se aplice la legi in vigoare anterior, avand norme de aplicare aprobate?Se mai poate face ceva? Va rog sa ma lamuriti. Multumesc! | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Nu gasesc link-ul L-am gasit pe acesta, fara 108: https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Maria Hanganu Vizitator |
| Dupa parerea mea, cei care urmariti acest forum si a-ti iesit la pensie pe legea 19/2000 (stagiu complet de cotizare de 20 de ani) ,ar trebui sa ne adresam avocatului poporului pentru a sesiza Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea art 134 alin 8,aprobat prin HG 292/2017,deorece nici o lege sau hotarare de guvern nu se aplica retroactiv. -Nu se poate recalcula o pensie ,dupa o lege care nu mai este in vigoare ( art 56 din legea 263/2010 a fost modificat prin legea 155/2016). -Daca se alica legea care a fost in vigoare la 1 ian 2016,ar trebui aplicate si normele de aplicare a legii in vigoare la acea data (art 3 din legea 134/2010,care spune ca la recalculare se foloseste stagiu complet de cotizare valabil la iesirea la pensie). -Nu se pot modifica normele de aplicare ale unei legi ,dupa 1 an si cinci luni de la intrarea in vigoare a legii. Cred ca ,daca vor fi mai multe sesizari la avocatul poporului, vom putea rezolva problema.Se ma poate lua legatura cu parlamentari ai opozitiei,care pot face sesizare la CCR ,acum pana nu intra in vacanta. Rog pe d-nul Carp sa ne dea si noua adresa de la avocatul poporului. In ceea ce priveste legea d-nei Rosca, sa nu ne facem sperante, nu va fi votata de majoritatea parlamentara, din moment ce a primit aviz negativ de la guvern. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Adresa de email a Avocatului Poporului si interventia mea: avp@avp.ro către avp Buna ziua. Hotărâre pentru completarea art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 - După alineatul (7) al articolului 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 214 din 28 martie 2011, se introduc nouă noi alineate, alin. (8)-(16), cu următorul cuprins: (8) Prin excepție de la prevederile alin. (3) la recalcularea pensiilor, conform prevederilor art. 1691 din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute de lege,în vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate, corespunzătoare fiecărei situații, respectiv: a) stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5 din lege; b) stagiile complete de cotizare prevăzute la art. 56 şi 57 din lege; c) stagiile complete de cotizare prevăzute la art. 58 şi 59 din lege. (13) Prevederile alin. (8) - ..........se aplică și pentru persoanele în situația cărora, în baza unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau, după caz, a unor hotărâri judecătorești definitive, puse în executare de casele teritoriale de pensii, la determinarea punctajului mediu anual, în baza căruia a fost calculat cuantumul pensiei, s-a utilizat un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel prevăzut de legislația în vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie. Situatia mea concreta: Prin hotarare judecatoreasca definitiva am abtinut trecerea de la un stagiu complet de 30. la unul de 20 de ani potrivit Deciziei nr.11/2015 a ICCJ. Poate o hotarare de guvern sa-mi modifice stagiul complet astfel incat sa fiu trecut la cel de 34 de ani si 4 luni conform anexei nr.5 din legea 263/2010 ? In acest caz nu s-ar incalca principiul separatiri puterilor in stat ? Daca s-ar aplica asa ceva pensia mea ar trebui sa scada cu 14,6666%. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Ipate Gh. Vizitator |
| CNPP si M.Muncii au filozofia lor privind stagiile complete de cotizare,in sensul ca stagiul complet de cotizare folosit pentru stabilirea pensiei este una iar stagiul complet de cotizare folosit pentru recalculare este alta. Faptul ca la recalcularea din februarie 2011(de la care, cum este stiut, am fost exceptati) , recalculare care a avut ca obiect acelasi fel de majorare a punctajelor anuale, cu 50%,respectiv 25%,iar la determinarea PMA s-au folosit stagiile complete de cotizare avute in vedere la stabilirea pensiilor nu are relavanta pentru CNPP si M.Muncii deoarece,spun ei si cauta sa argumenteze,ca Legea 192/2015(art.169 indice1) spune cum sa se faca aceasta recalculare,altfel decat cea din anul 2011 care a fost prin adaugare la pensie iar acum dupa cum constatam ne desfiinteaza pensia si apoi face recalcularea cum o face,in urma careia majorarea punctajelor anuale nu se regaseste in pensie cum s-a regasit la recalcularea de la care am fost exceptati. Cel putin din acest motiv L108/2017 a doamnei Rosca ar trebui sa mearga mai departe si sa vedem ce mai putem face,nu de acasa de la calculator. Am mai facut apel pe acest cite sa determinati parlamentarii care va reprezinta in teritoriu sa o sprijine pe doamna Rosca in demersul ei. Noi de la Galati am provocat aparitia propunerii legislative initiate de doamna Rosca. Cum am facut-o ?! In august 2016 cand pe cite-ul Ministerului Muncii a aparut ,pentru dezbatere publica ,proiectul HG de modificare a Normelor, sute de oameni ne-am adunat si ne-am dus la CJP Galati,si am lasat un memoriu pt. Ministerul Muncii semnat de peste 400 de pensionari,apoi am contactat-o pe doamna Rosca si a facut propunerea despre care vorbim. Noi de la Galati ne simtim vatamati si invinsi in acelasi timp. Daca am pierdut ,am pierdut pe mana noastra ,adica pe lipsa unitatii si solidaritatii. Pentru <<dreptatea noastra>> ultimele argumente au fost prezentate Presedintelui CNPP ,in 23.03.2017 ,la intalnirea care a vut loc la sediul CNPP. Cand eram mai puternici(mai uniti) veneau ei la Galati ,acum a trebuit sa mergem noi ,impreuna cu Asociatiile de pensionari de la Giurgiu si Teleorman la Bucuresti. Restul e ....realitate. Va doresc o dupa amiaza placuta. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Petrica Artene Vizitator |
| Stie cineva cand a fost promulgata legea asta, 192? | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Popovici dorel Vizitator |
| |
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| http://www.monitoruljuridic.ro/monitorul-oficial/504/2015-07-07/ Lista initiativelor legislative generata pe baza interogarii: Sursa: Baza de date a Camerei Deputatilor Numar/an de înregistrare: */2015 133. PL-x 133/02.03.2015 Proiect de Lege pentru modificarea art.169 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Lege 192/2015 07.07.2015 http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.lista?cam=2&anl=2015 | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Gozgar sorin Vizitator |
| buna ziua .nu stit i pe cei care au lucrat in zona 1 radiati ,cu 15 ani stagiu de cotizare la recalculare pe legea 192 2015,multumesc | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Sunt probleme cu cei care si-au deschis drepturile pe legile 3/1977 si 19/2000 si se incadreaza acum la art.56-57 din legea 263/2010. Nu se stie la ce stagiu complet de cotizare se va raporta noul punctaj mediu anual. | |
|
|
|
10-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Sa lamurim definitiv problema. Stagiul complet de cotizare pentru toti minerii care se incadreaza la art.56 este de 20 de ani. Petru toti cei care se incadreaza la art.57 stagiul complet este dce 15, respectiv 17 ani. Legea 155/2016 spune: Art. II (1) De prevederile art. 56 si 57 din Legea nr. 263/2010 beneficiaza, la cerere, si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011.................................... Din prevederea de mai sus se intelege ca stagiul complet de cotizare de 20 de ani de la art.56 este valabil de la data de 01/01/2011. Deci la data de la are SE CUVIN drepturile recalculate (01/01/2016) stagiul complet de la art.56 era de 20 de ani. | |
|
|
|
11-05-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Multe batai de cap mi-a dat aceasta lege(cele mai multe). Nu am avut atatea erori de interpetare in cei peste 10 ani de cand ma ocup de acest domeniu, cate am avut pe aceasta lege. Nu sunt atat de sigur nici pe interpretarea postata anterior din cauza ca drepturile recalculate la acele persoane se acorda incepad cu luna urmatoare a depunerii cererii. Sa admitem ca stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, în vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate pentru minerii pensionati anterior datei de 01/01/2011 ar fi 30 de ani(valabil la 01/01/2016). Care ar fi urmarile: 1) Minerii pensionati anterior intrarii in vigoare a legii 263/2010 au avut stagiul complet de cotizare si ar fi trecuti la cel de 30 de ani. Pentru acesti mineri punctele suplimentare de pe l;egea 192/2015 se vor raporta la 30 de ani si nu vor primi nimic in plus la pensie. 2)Minerii pensionati pe legea 263/2010 au avut stagiul complet de cotizare de 30 de ani si au fost trecuti la cel de 20 de ani. Prin trecerea de la stagiul complet de 30 la cel de 20 de ani vor castiga 50% fata de pensia in plata. Difernta intre cele doua categorii de mineri va fi intre 56 si 67%, in minus pentru uniii, in plus pentru ceilalti. Crede cineva ca se poate intampla asa ceva ? Eu nu cred. | |
|
|
|
11-05-2017 |
 | Petrica Artene Vizitator |
| Si eu zic la fel insa in tara asta orice e posibil. E de neimaginat sa lucrezi cu un articol de lege care a fost modificat. Enervant e si ca raspunsurile ce le primesti de pe Casa Nationala sau casele locale fac, papagaliceste, trimitere la textele de lege, parca le e frica sa dea o interpretare. | |
|
|
|
11-05-2017 |
 | Gozgar sorin Vizitator |
| dar cei cu 15 ani stagiu complet pensionati anterior 2011 si ei intra in recalcuiare cu 15 sau 22,5ani multumesc | |
|
|
|
11-05-2017 |
 | Aristica Vizitator |
| Ce vă mai miră, că în România nenormalu a devenit normal | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |