Forum avocaţi > Civil

Poate sora sa faca succesiunea fara noi - Pagina 3

Start  1   2  3  4  Final
 27-05-2020
Vizitator
Mulțumesc mult pentru răspuns!
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Bună ziua, tatăl meu a decedat acum 6 ani, mai am 2 frați, tatăl a fost căsătorit cu mama celor 2 frați, eu recunoscut, dar inafara căsătoriei. Nu am fost anunțat de deces, în termenul de 1 an, nu s a făcut succesiunea. Cum procedez? Dar dacă au făcut succesiunea? Menționez ca mi-a fost ascuns data decesului, eu locuiesc într-un alt județ. Mulțumesc anticipat!
Răspunde
 28-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Toti copiii au aceleasi drepturi, nu conteaza ca-s din casatorie ori din afara ei.
Mergeti la un notar (oricare) si faceti declaratie de acceptare a mostenirii.
Totodata, solicitati-i notarului sa va intocmeasca o incheiere de verificare a evidentelor succesorale (in acest fel, va vedea daca s-a dezbatut succesiunea).
Inarmat cu aceste documente, veti putea sa alegeti dvs. un notar din localitatea ultimului domiciliul al tatalui dvs si sa deschideti succesiunea.
Sau, daca stiti ca nu va veti intelege cu ceilalti mostenitori, sa va adresati instantei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-05-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Camelliadd@yahoo.com a scris pe 28-05-2020:
Bună ziua, tatăl meu a decedat acum 6 ani, mai am 2 frați, tatăl a fost căsătorit cu mama celor 2 frați, eu recunoscut, dar inafara căsătoriei. Nu am fost anunțat de deces, în termenul de 1 an, nu s a făcut succesiunea. Cum procedez? Dar dacă au făcut succesiunea? Menționez ca mi-a fost ascuns data decesului, eu locuiesc într-un alt județ. Mulțumesc anticipat!

In primul rand mergeti la un notar si acceptati mostenirea de pe urma tatalui dvs, pentru a dobandi calitatea de mostenitor.

Ulterior va trebui dezbatuta mostenirea fie la notar, fie in instanta.

In situatia in care ceilalti mostenitori au dezbatut mostenirea fara stirea dvs, va trebui sa formulati in instanta o actiune pentru anularea certificatului de mostenitor emis si dezbaterea mostenirii.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-07-2020
Vizitator
Buna ziua !Suntem 3 surori ..parintii sunt decedati ,mama de 20 de ani ..tata de 10..tata a fost recasatorit vre4 ani ..vrem sa deschidem succesiunea dar sora mijlocie nu vrea sa dea actele care au ramas la ..ce putem face ??Multumesc mult !!
Răspunde
 13-07-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Vasilescu Vasiluca a scris pe 13-07-2020:
Buna ziua !Suntem 3 surori ..parintii sunt decedati ,mama de 20 de ani ..tata de 10..tata a fost recasatorit vre4 ani ..vrem sa deschidem succesiunea dar sora mijlocie nu vrea sa dea actele care au ramas la ..ce putem face ??Multumesc mult !!

Mergeti la autoritatile emitente pentru a obtine un duplicat de pe cartificatele de deces si de pe actele de proprietare ale bunurilor ce compun masa succesorala, apoi dezbateti succesiunea, in prima faza la notar, iar daca sora nu se va prezenta, va trebui sa va adresati instantei.

Prima data mergeti la un notar pentru a accepta mostenirea, spre a dobandi calitatea de mostenitor.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-07-2020
Vizitator
Una din verisoarele mele doreste sa deschida succesiunea bunicilor si insista sa trimit copie dupa buletinul mamei mele (fica bunicilor)pe motiv ca asa a cerut la dosar notarul pentru a face programarea pentru semnarea actelor.Va rog sa mi spuneti daca este bine sa dau copia si daca nu ce ar putea face verisoara cu aceasta copie in lipsa mamei.Vs multumesc
Răspunde
 26-07-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Tanti a scris pe 24-07-2020:
Una din verisoarele mele doreste sa deschida succesiunea bunicilor si insista sa trimit copie dupa buletinul mamei mele (fica bunicilor)pe motiv ca asa a cerut la dosar notarul pentru a face programarea pentru semnarea actelor.Va rog sa mi spuneti daca este bine sa dau copia si daca nu ce ar putea face verisoara cu aceasta copie in lipsa mamei.Vs multumesc

Pentru dezbaterea mostenirii si intocmirea dosarului, este necesar actul de identitate al mostenitorilor, deci ii puteti trimite o copie a actului verisoarei dvs.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2020
Vizitator
Buna ziua...bunicii au murit anul acesta,mamaia in ianuarie,iar tataia in mai.Mama mai are un frate si inca nu au facut succesiunea deoarece fratele lu mama nu vrea.ce este de facut in acest caz?toate actele sunt la mama,iar in casa bunicilor sta fratele lu mama.Mama insa vrea sa faca succesiunea sa stie ca a scapat,dar el nu este de acord.
Răspunde
 17-08-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Alexandra a scris pe 17-08-2020:
Buna ziua...bunicii au murit anul acesta,mamaia in ianuarie,iar tataia in mai.Mama mai are un frate si inca nu au facut succesiunea deoarece fratele lu mama nu vrea.ce este de facut in acest caz?toate actele sunt la mama,iar in casa bunicilor sta fratele lu mama.Mama insa vrea sa faca succesiunea sa stie ca a scapat,dar el nu este de acord.

Mama dvs va trebui sa mearga la un notar sa accepte mostenirea in termenul legal, iar apoi sa procedeze la dezbaterea mostenirii.

Daca fratele nu se va prezenta la notar, va trebui efectuat partajul succesoral in instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2020
Vizitator
Si care este termenul legal?
Răspunde
 17-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
1 an ptr acceptarea succesiunii.
In plus, daca si dezbateti succesiunea in 2 ani de la deces nu se platesc impozite.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Alexandra a scris pe 17-08-2020:
Si care este termenul legal?

Conform dispozitiilor art. 1103 NCC:

"(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

(2) Termenul de opţiune curge:

a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;

b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;

c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;

d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.

(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-08-2020
Vizitator
Buna ziua bunica (este în viața )soțului meu are o casă și mai multe pamanturi +bani în banca dansa având doar o fiică (mama soțului) aceasta a decedat în urma cu 4 luni, soțul mai are 3 frați1 fiind din prima căsătorie a mamei (care nu au pretenții din câte au spus) și o soră căsătorită și cu copii (toți frații au copii) sora soțului când a decedat mama ei(soacra mea),care era singura moștenitoare să pus pe bune cu bunica sa ii treacă ei tot întrebarea mea este dacă soțul își vrea partea lui ii poate trece fără semnătura sau fără a fi prezent dacă acesta nu renunță multumesc
Răspunde
 24-08-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Cernătescu Bianca a scris pe 24-08-2020:
Buna ziua bunica (este în viața )soțului meu are o casă și mai multe pamanturi +bani în banca dansa având doar o fiică (mama soțului) aceasta a decedat în urma cu 4 luni, soțul mai are 3 frați1 fiind din prima căsătorie a mamei (care nu au pretenții din câte au spus) și o soră căsătorită și cu copii (toți frații au copii) sora soțului când a decedat mama ei(soacra mea),care era singura moștenitoare să pus pe bune cu bunica sa ii treacă ei tot întrebarea mea este dacă soțul își vrea partea lui ii poate trece fără semnătura sau fără a fi prezent dacă acesta nu renunță multumesc

Mostenirea de pe urma bunicii sotului va fi impartita dupa deces, intre mostenitorii acesteia ( copiii si dupa caz, mostenitorii acestora).

Sotul nu poate pretinde impartirea masei succesorale de pe urma bunicii, atat timp cat aceasta este in viata.

Va rog sa fiti mai explicita referitor la intrebarea pe care doriti sa o adresati pe forum.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-08-2020
Vizitator
Buna ziua, vreau sa va prezint urmatoarea speta: mama decedata avea cont constituit la o banca comerciala, iar ca imputernicit sa acceseze acest cont l-a delegat pe actualul tata vitreg.Mentionez ca imputernicirea mama a facut-o nu la notariat ,ci atunci cand s-a constituit contul bancar, la sediul bancii.Intrebarea mea pentru dvs. este urmatoarea: nedeschizandu-se inca succesiunea dupa moartea mamei, tatal vitreg are in continuare acces la contul bancar, in care apare ca si imputernicit si poate dispune de banii din cont? multumesc
Răspunde
 27-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In nici intr-un caz. La momentul decesului, imputernicirea nu mai produce efecte.
Insa trebuie ca banca sa stie ca a intervenit decesul.
Trimiteti o copie a certificatului de deces la banca ori informati banca pe orice cale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-08-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Danez4 a scris pe 27-08-2020:
Buna ziua, vreau sa va prezint urmatoarea speta: mama decedata avea cont constituit la o banca comerciala, iar ca imputernicit sa acceseze acest cont l-a delegat pe actualul tata vitreg.Mentionez ca imputernicirea mama a facut-o nu la notariat ,ci atunci cand s-a constituit contul bancar, la sediul bancii.Intrebarea mea pentru dvs. este urmatoarea: nedeschizandu-se inca succesiunea dupa moartea mamei, tatal vitreg are in continuare acces la contul bancar, in care apare ca si imputernicit si poate dispune de banii din cont? multumesc

Sotul mamei nu mai poate accesa contul, deoarece sumele existente in cont la data decesului mamei intra in componenta masei succesorale.

Sfatul meu este sa mergeti la un notar si sa acceptati mostenirea de pe urma mamei, iar ulterior sa dezbateti succesiunea de pe urma acesteia.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-09-2020
Vizitator
Bună ziua as putea face succesiunea unui apartament fără ca frați mei să fie prezenți deoarece ei sunt plecați din țară și nu pot veni iar ca să trimită procura mereu spun că nu au timp să meargă la ambasadă. Țin să precizez că succesiunea este după tată iar mama trăiește și ea este de acord să-mi dea mie.
Răspunde
 21-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu puteti. Ori vin personal,ori va trimit procura dvs. sa-i reprezentati in cadrul procedurii succesorale, ori trimit declaratie de renuntare la mostenire. In ultimele doua cazuri, trebuie sa mearga la notar ori ambasada.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
RăspundeStart  1   2  3  4  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.