|
18-09-2021 |
 | Cristina Vizitator |
| Bună ziua , eu și fratele meu am cumpărat o locuință în procente egale cu titlul de nud proprietar iar mama și tatăl meu , uzu fruct viager. Mama a decedat iar tatăl meu a ramas în această locuință. Întrebarea mea este dacă eu sau fratele meu pot locuii în aceasta locuință împreună cu tatăl .Precizez ca după moartea mamei nu avem o relație f bună cu tatăl ( ESTE TATA VITREG) și el nu dorește sa ne primească în casa . Are acest drept conform contractului? Se poate ataca acest act pt a putea locuință acolo? Ce as putea sa fac? | |
|
|
|
18-09-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Din pacate, va poate interzice accesul si folosinta imobilului atata vreme cat traieste [daca prin contract are uzufruct pe intreg apartamentul] Uzufructul este o lama cu 2 taisuri, sunt aspecte variate care pot fi discutate si sunt multe de spus. Va recomand sa va asigurati ajutor de specialitate in localitatea dvs. raportat strict la situatia dvs. de fapt si actele pe care le detineti. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-10-2021 |
 | Remus Vizitator |
| Buna ziua. Situație: Mama a facut un CVC cu uzufruct viager pe numele fetiței mele(minore),fara clauze.Pe acele vremuri eu locuiam in Spania,la semnarea contractului au participat nevasta si fetița,iar înputernicit ca si tutore al minorului,la recomandarea notarului l-am pus pe fratele meu.Azi sunt de acord toti participanți la acel CVC cu uzufruct ca acesta nu trebuia sa fie cu uzufruct si eu(fiul) sa intru pe deplin in proprietatea imobilului fara alte clauze(aș vrea sa-l vand sa pot achiziționa un apartament mai mare). Specific ca toti cei din contract(mama/proprietar,fratele/împuternicit minor,fica mea/minora beneficiar)sunt de acord cu cele descrise mai sus. Care sunt pași care trebuie sa-i fac pentru ruperea/desfintarea acelui contract? Mulțumesc anticipat. | |
|
|
|
11-10-2021 |
|
| Eu nu am inteles speta. Mama avea un imobil, si-a pastrat nuda proprietate si a dat uzufructul viager fetei? Ori minora a dobandit nuda proprietate de la mama dvs, iar mama dvs. si-a pastrat uzufructul? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
26-12-2021 |
 | Nae Vizitator |
| Buna seara, Intentionez sa cumpar o "cota parte" dintr-un ap, care are o "clauza de "uzufruct viager". Acea "cota parte" din locuinta, (se vinde prin "executare silita)", raminind "cealalta parte" cu acest "uzufruct viager" si "cealalta "cota de propietate" din ap. Intrebarea mea este: -- Se poate vinde/instraina/dona (alta varianta juridica) a acestui "uzufruct viager", de catre "partea cealalta" care a ramas in locuinta si are acest "uzufruct viager"? ... Sau Ce alta varianta este/exista, ca de acest "uzufruct viager" sa fie "dat in folosinta" unei "alte persoane", (sau nu). Multumesc anticipat ptr. raspuns. | |
|
|
|
27-12-2021 |
| Nu poate să fie transmis uzufructul viager. Este un drept al beneficiarului, pe toată perioada vieții (viager). | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
27-12-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Nae a scris pe 26-12-2021: Buna seara, Intentionez sa cumpar o "cota parte" dintr-un ap, care are o "clauza de "uzufruct viager". Acea "cota parte" din locuinta, (se vinde prin "executare silita)", raminind "cealalta parte" cu acest "uzufruct viager" si "cealalta "cota de propietate" din ap. Intrebarea mea este: -- Se poate vinde/instraina/dona (alta varianta juridica) a acestui "uzufruct viager", de catre "partea cealalta" care a ramas in locuinta si are acest "uzufruct viager"? ... Sau Ce alta varianta este/exista, ca de acest "uzufruct viager" sa fie "dat in folosinta" unei "alte persoane", (sau nu). Multumesc anticipat ptr. raspuns. Uzufructul viager este un drept al beneficiarului, nu poate fi instrainat. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
04-03-2022 |
 | Nae Vizitator |
| Buna ziua, "Dreptul de Uzufruct viager",... Nu se poate "instraina",... dar se poate ..."vinde"... ? Idem si "Nuda propietate",... la fel ( se poate vinde sau nu) ? Multumesc anticipat ptr. raspuns. | |
|
|
|
04-03-2022 |
|
| Da, nuda proprietate a unui imobil se poate vinde/instraina. Nudul proprietar va trebui insa sa respecte in continuare dreptul de uzufruct constituit, pe durata valabilitatii acestuia. Daca uzufructul este constituit pe intreg imobilul, nudul proprietar nu poate locui acolo fara acordul uzufructuarului. In ceea ce priveste uzufructul, uzufructul poate fi cedat altei persoane si se aplica Art. 714 - Cesiunea uzufructului (1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile. (2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar. (3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii. (4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial. _____________ | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-04-2022 |
 | Nae Vizitator |
| Buna ziua, Intrebare: -- Se poate cumpara o locuinta, care mai are inca datorii la "Fondul de Garantare",... si daca "DA",... care ar fii "pasii juridici" care trebuiesc facuti ptr. "finalizarea" cumpararii ? Multumesc anticipat ptr. raspuns. | |
|
|
|
13-04-2022 |
 | Ana Vizitator |
| Buna ziua!Am nevoie și eu de o părere Intr o problema.Parinti mei au împreună o casă și un apartament pe care vor sa le lase copiilor mei,partea proasta este că tata mai are 3 copii din căsătorii anterioare,am citit că orice forma de cvc este atacabilă la fel și testamentul și donația,ar fi o soluție bună ca părinți să divorțeze iar în urma partajului tata sa i cedeze cota lui mamei iar ulterior mama să facă donație către copii mei? Va rog să mă ajutați cu un răspuns | |
|
|
|
14-04-2022 |
|
| Vanzarea nu este atacabila daca nu se face de forma. Daca se achita un pret real si se face dovada platii banilor, nimeni nu poate ataca contractul, chiar daca este facut intre parinti si copii. Sa nu se insereze clauza de uzufruct si sa se achite banii. Nimeni nu e obligat sa lase mostenire si poate dispune de bunurile sale in timpul vietii dupa cum doreste. Si varianta dvs. este posibila. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-04-2022 |
 | Ana Vizitator |
| Nici vorbă de o vânzare reală că nu sunt bani sa achitam un preț real poate doar o sumă de 10 mi euro minima din grila.Deci divorțul și partajul este singura soluție sigura? Dar o separare de bunuri fara divorț? | |
|
|
|
25-09-2022 |
 | Niculae Vizitator |
| Buna ziua,.... In "Ce conditii legale", se poate "anula" un uzufruct viager ? ,... se poate vinde ? ,... Multumesc anticipat ptr. raspuns. | |
|
|
|
25-09-2022 |
| Uzufructul viager poate înceta prin declarația de renunțare a beneficiarului dreptului. De asemenea, poate să foe revocat dacă beneficiarul nu a uzat de dreptul său mai mult de 10 ani, dacă a produs stricăciuni bunului printr-un comportament abuziv sau dacă a lăsat bunul să se degradeze fără a lua măsuri. Uzufructul nu se poate „vinde„, dar nu este obligatoriu ca beneficiarul să locuiască personal în acel imobil, imobilul putând să fie închiriat altei persoane de către uzufructuar. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
08-04-2023 |
 | Nik Vizitator |
| Buna ziua, Am cumparat recent o cota parte (dintr-un ap.) de 3/8,... restul revenind altei persoane (co-propietar). Intreb acum: aceasta cota de 3/8,... "matematic"... se intelege (mai concret) 40 % din locuinta ?... Iar 5/8 este echivalent cu cota de 60 % , din locuinta respectiva ? Este corect calculul meu care l-am facut ? Alta intrebare: cum poti stii/afla (legal) daca o persoana mai traieste sau nu ?... Precizez ca persoana respectiva are "calitatea de uzufruct viager" in locuinta respectiva. Unde trebuie intrebat: la politie sau la Starea civila... sau unde ?... si cum ar trebui sa procedez eu, ca sa aflu adevarul, in aceasta situatie. Multumesc anticipat ptr. raspuns. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |