Forum avocaţi > Divort

Ce se intampla cu casa dobandita inainte de casatorie?

1  2   3   4  Final
 24-02-2017
Vizitator
Din pacate ma vad obligata sa pun o intrebare pe acest forum.
Acum 6 ani am achizitionat un apartament prin programul Prima casa. Dupa cateva luni m-am mutat in aceasta casa impreuna cu prietenul meu. Dupa 4 ani si jumatate de locuit impreuna in casa mea, ne-am casatorit iar acum, dupa un an si jumatate de casatorie, vom divorta.
Pana la casatorie rata creditului au platit-o luna de luna parintii mei. Dupa casatorie, deci timp de un an si jumatate, am platit rata eu si sotul meu.
In aceasta perioada de casatorie apartamentul a fost renovat, mobilat si utilat complet exclusiv cu banii primiti de la parintii mei.
Mentionez ca in perioada cat am locuit impreuna, mai intai in concubinaj si apoi casatoriti, sotul meu a participat la plata cotelor intretinere de la asociatia de proprietari si energia electrica, dar acest lucru mi se pare normal pentru ca a platit ceea ce a consumat.
Acum sotul meu doreste sa fie despagubit. Vrea bani multi desi cand s-a mutat la mine a venit la propriu cu mana goala. Are dreptul si la apartament?
Nu avem copii, slava Domnului.
As vrea sa stiu in ce masura are dreptul la despagubiri.
Va multumesc.
Răspunde
 24-02-2017

BRASOV
0754861299
georgiana.urian@yahoo.com
Marina a scris pe 24-02-2017:
Din pacate ma vad obligata sa pun o intrebare pe acest forum.
Acum 6 ani am achizitionat un apartament prin programul Prima casa. Dupa cateva luni m-am mutat in aceasta casa impreuna cu prietenul meu. Dupa 4 ani si jumatate de locuit impreuna in casa mea, ne-am casatorit iar acum, dupa un an si jumatate de casatorie, vom divorta.
Pana la casatorie rata creditului au platit-o luna de luna parintii mei. Dupa casatorie, deci timp de un an si jumatate, am platit rata eu si sotul meu.
In aceasta perioada de casatorie apartamentul a fost renovat, mobilat si utilat complet exclusiv cu banii primiti de la parintii mei.
Mentionez ca in perioada cat am locuit impreuna, mai intai in concubinaj si apoi casatoriti, sotul meu a participat la plata cotelor intretinere de la asociatia de proprietari si energia electrica, dar acest lucru mi se pare normal pentru ca a platit ceea ce a consumat.
Acum sotul meu doreste sa fie despagubit. Vrea bani multi desi cand s-a mutat la mine a venit la propriu cu mana goala. Are dreptul si la apartament?
Nu avem copii, slava Domnului.
As vrea sa stiu in ce masura are dreptul la despagubiri.
Va multumesc.

Are dreptul la restituirea cheltuielilor efectuate masura in care face dovada ca le-a realizat efectiv.
In situatia in care solicită astfel de despăgubiri, va trebui să faceti dovada tuturor celor mentionate in mesajul dvs.
Apreciez ca nu are sanse de a obtine despăgubiri, in masura in care aveti probe in sustinerea celor afirmate.

Avocat Urian Georgiana - BRASOV
tel: 0754 861 299
e-mail: georgiana.urian@yahoo.com

Asistenta juridica si reprezentare in domeniul dreptului penal, familiei, civil, comercial, muncii s.a.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-02-2017
Vizitator
Parintii mei au documente pentru tot ce a insemnat renovarea, mobilarea si utilarea apartamentului.
Dar aceleasi dovezi nu i se cer si lui?
El vrea toti banii pe care i-a platit reprezentand rata lunara timp de un an si jumatate. Este corect?
Nu am spus asta, sotul meu nu a pus niciodata veniturile sale la bugetul familiei. Noi am trait si dupa casatorie exact ca inaintea ei, fiecare cu banii lui. El imi vira lunar in cont contributia la cotele de intretinere si jumatate din rata lunara. Ulterior mi-am dat seama de ce are nevoie de banii lui separat.
Acum ma ameninta ca imi cere si cota parte din apartament. Asta ma nelinisteste. Are acest drept?
Multumesc. Vreau sa rezolvam fara cearta dar nu vreau sa ma las jecmanita. El este foarte suparat ca divortam, normal ca si eu sunt, dar eu nu am adus barbati in casa asa cum a adus el femei. I-am oferit tot ce aveam si a dat cu piciorul.
Multumesc.
Răspunde
 25-02-2017

BRASOV
0754861299
georgiana.urian@yahoo.com
Marina a scris pe 25-02-2017:
Parintii mei au documente pentru tot ce a insemnat renovarea, mobilarea si utilarea apartamentului.
Dar aceleasi dovezi nu i se cer si lui?
El vrea toti banii pe care i-a platit reprezentand rata lunara timp de un an si jumatate. Este corect?
Nu am spus asta, sotul meu nu a pus niciodata veniturile sale la bugetul familiei. Noi am trait si dupa casatorie exact ca inaintea ei, fiecare cu banii lui. El imi vira lunar in cont contributia la cotele de intretinere si jumatate din rata lunara. Ulterior mi-am dat seama de ce are nevoie de banii lui separat.
Acum ma ameninta ca imi cere si cota parte din apartament. Asta ma nelinisteste. Are acest drept?
Multumesc. Vreau sa rezolvam fara cearta dar nu vreau sa ma las jecmanita. El este foarte suparat ca divortam, normal ca si eu sunt, dar eu nu am adus barbati in casa asa cum a adus el femei. I-am oferit tot ce aveam si a dat cu piciorul.
Multumesc.

Nu va poate pretinde o cota din apartament.
Singurul lucru ce i se poate acorda este contribuția la dobândirea apartamentului, in masura in care face dovada ca a contribuit la plata ratelor.
Dacă situatia nu va fi soluționată amiabil si sotul va solicita in instanta obligarea dvs la despăgubiri (cheltuielile realizate de catre sot), acesta din urma va trebui sa faca dovada tuturor sumelor solicitate.

Avocat Urian Georgiana - BRASOV
tel: 0754 861 299
e-mail: georgiana.urian@yahoo.com

Asistenta juridica si reprezentare in domeniul dreptului penal, familiei, civil, comercial, muncii s.a.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-02-2017
Vizitator
Multumesc mult.
Este ca si cum ar fi depus banii la banca. El isi ia inapoi toti banii iar eu raman cu uzura apartamentului.
Asta este. Pe langa cat de dezamagita sunt, ce mai conteaza 2000 de euro? Daca ar fi stat cu chirie 6 ani ar fi platit mai mult de atat. A stat sase ani bine mersi, bani in casa nu a dat pentru ca trebuia sa-i cheltuiasca cu femeile, l-am tinut pe mancare, spalat si tot restul doar din salariul meu si din ajutorul parintilor mei si acum pleaca si cu bani. Ce nedreapta poate fi viata uneori.
Multumesc mult inca odata. Cel putin stau linistita cu apartamentul. Ma speriase cineva ca dupa 5 ani de convietuire ar avea dreptul si la apartament.
Răspunde
 25-02-2017

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Are un drept de creanță pentru ratele plătite. Are drept de creanță pentru investițiile făcute în apartament. Pentru a avea succes în demersul lui trebuie să facă dovezi ale contribuției sale.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2017
Vizitator
Mentionez ca ma aflu intr-o situatie asemanatoare. Am stat impreuna cu sotia (fosta in curand), pe atunci avand doar calitatea de iubita, aproximativ 1 an de zile inainte de a achizitionarea unui apartament prin programul Prima Casa pe numele meu, neavand nevoie de vreun coplatitor. Dupa aproximativ 9-10 luni ne-am casatorit. Dupa doi ani de zile de stat impreuna si avand toate cheltuielule la comun am divortat.Acum ma ameninta in continuu ca are si ea dreptul la apartament si ca a contribuit si ea la plata ratelor si ca trebuie sa ii dai banii pe jumatate din ratele platite pana in momentul despartirii. Am incercat sa ii explic ca drept la apartament nu are, neavand decat drept de creanta pentru jumatate din ratele platite. Ratele au fost platite luna de luna la banca de catre mine personal. Pentru a imi solicita banii pe jumatate din rate este nevoie sa faca dovada platii acestora, sau poate asa oricum?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Răspunde
 07-09-2017

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Nu are drept la apartament dar are dreptul la 1/2 din contravaloarea ratelor. Pentru asta trebuie să introducă cerere de chemare în judecată.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-06-2018
Vizitator
La mine problema e puțin mai complicată; eu am achiziționat anul trecut o locuință prin programul "Prima casă " , ratele se platesc automat din contul meu , însă anul acesta ne căsătorim ( până aici totul e normal ) .
El a fost căsătorit în trecut și are un copil în favoarea căruia a renunțat partea lui din locuința pe care o dobandisera în perioada căsniciei .
Dacă azi-maine noi nu ne mai înțelegem si divortam , copilul lui are dreptul la ceva din casa asta ?

Mulțumesc !
Răspunde
 07-06-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Ana a scris pe 06-06-2018:
La mine problema e puțin mai complicată; eu am achiziționat anul trecut o locuință prin programul "Prima casă " , ratele se platesc automat din contul meu , însă anul acesta ne căsătorim ( până aici totul e normal ) .
El a fost căsătorit în trecut și are un copil în favoarea căruia a renunțat partea lui din locuința pe care o dobandisera în perioada căsniciei .
Dacă azi-maine noi nu ne mai înțelegem si divortam , copilul lui are dreptul la ceva din casa asta ?

Mulțumesc !

Daca ati dobandit imobilul inainte de casatorie, acesta este bun propriu, insa in caz de divort sotul are un drept de creanta reprezentand jumatate din valoarea ratelor achitate in timpul casatoriei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-06-2018
Vizitator
Chiar dacă ratele se achită strict din salariul meu si pot face dovada plății ratelor ?
Vă mulțumesc aniticipat !
Răspunde
 08-06-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Ana a scris pe 07-06-2018:
Chiar dacă ratele se achită strict din salariul meu si pot face dovada plății ratelor ?

Da, chiar dacă se achită din salariul dvs. Eventual, puteți solicita la partaj să se constate că ați contribuit mai mult decât soțul dvs la dobândirea bunurilor comune.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ana a scris pe 07-06-2018:

Daca puteti face dovada contributiei majoritare la dobandirea bunului, puteti solicita o cota mai mare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-07-2018
Vizitator
Buna ziua,

In situatia in care voi dobandii prin intabulare un apartament ( jumate de duplex''casa cu doua apartamente'' la care acuma lucrez) iar peste doi ani ma voi casatorii cu aleasa si optez pentru un regim matrimonial cu comunitatea legală.
In cazul unui divort si intre timp aparitia si unor copii,ce drepturi are sotia in privinta casei?
Bunul propriu (dobandit inaintea casatoriei) ramane bun propriu chiar daca intre timp vom amenaja casa probabil impreuna etc?
Casa o voi putea vinde singur in timpul casatoriei sau am nevoie si de acordul ei?
Mutumesc frumos!
Răspunde
 13-07-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Andrei92 a scris pe 13-07-2018:
Buna ziua,

In situatia in care voi dobandii prin intabulare un apartament ( jumate de duplex''casa cu doua apartamente'' la care acuma lucrez) iar peste doi ani ma voi casatorii cu aleasa si optez pentru un regim matrimonial cu comunitatea legală.
In cazul unui divort si intre timp aparitia si unor copii,ce drepturi are sotia in privinta casei?
Bunul propriu (dobandit inaintea casatoriei) ramane bun propriu chiar daca intre timp vom amenaja casa probabil impreuna etc?
Casa o voi putea vinde singur in timpul casatoriei sau am nevoie si de acordul ei?
Mutumesc frumos!

Bunul dobandit inainte de incheierea casatoriei, este bun propriu al dvs. Referitor la eventualele amenajari ale imobilului in timpul casatoriei, viitoarea sotiei poate solicita un drept de creanta, reprezentand jumatate din costurile imbunatatirilor efectuate, in masura in care va detine dovezi in acest sens.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-10-2018
Vizitator
Salut eu am o casa din 2005 pe contractu meu de casa la starea civila scrie celibatar cand am construito nu ieram casatorit acum de 3 luni ma m casatorit si as vrea sa stiu daca sotia pe vitor ar avea si ia dreptul la casa
Răspunde
 31-10-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Serban Daniel a scris pe 30-10-2018:
Salut eu am o casa din 2005 pe contractu meu de casa la starea civila scrie celibatar cand am construito nu ieram casatorit acum de 3 luni ma m casatorit si as vrea sa stiu daca sotia pe vitor ar avea si ia dreptul la casa

Nu are nici un drept deoarece casa este bun propriu al Dvs.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2018
Vizitator
Buna seara, soțul meu are un apartament achiziționat înainte de căsătorie. In cazul decesului lui între cine se vor împărți cotele părți? Menționez că avem 2 copii minori.multumesc
Răspunde
 30-12-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Lavi_gabi12 a scris pe 28-12-2018:
Buna seara, soțul meu are un apartament achiziționat înainte de căsătorie. In cazul decesului lui între cine se vor împărți cotele părți? Menționez că avem 2 copii minori.multumesc

Dacă copiii sunt singurii descendenți ai soțului împărțeala va fi între dvs și copii, iar dvs aveți dreptul la 1/4 din moștenire iar copiii la 3/4, respectiv 3/8 pentru fiecare. Așadar, dvs aveți 25%, iar copiii 75%, câte 37,5% pentru fiecare.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-12-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Lavi_gabi12 a scris pe 28-12-2018:
In cazul decesului sotului, dvs va revine o cota de 1/4 din imobil, iar copiilor o cota de 3/4.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde 1  2   3   4  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.