|
13-02-2019 |
 | Damianr27
|
| Buna ziua, As avea si eu doua nelamuriri. 1. Inainte de casatorie am achizitionat un apartament cu creditul prima casa. Din momentul in care l-am cumparat l-am si bagat in chirie, chirie declarata la finante. Chiriasii depun lunar banii de chirie in contul meu de la banca din care s-a facut creditul sub forma de " plata a ratei ", in cazul unui divort sotia mea are vre-un drept asupra apartamenului? 2. Inainte de casatorie am achizitionat un teren cu un pret mic, in timp pretul a crescut iar dupa casatorie l-am vandut pentru a achizitiona un imobil cu sotia. In cazul unui posibil divort voi putea recupera ceva din banii pe care i-am dobandit in urma vanzarii terenului? Multumesc | |
|
|
|
14-02-2019 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Damianr27 a scris pe 13-02-2019: Buna ziua, As avea si eu doua nelamuriri. 1. Inainte de casatorie am achizitionat un apartament cu creditul prima casa. Din momentul in care l-am cumparat l-am si bagat in chirie, chirie declarata la finante. Chiriasii depun lunar banii de chirie in contul meu de la banca din care s-a facut creditul sub forma de " plata a ratei ", in cazul unui divort sotia mea are vre-un drept asupra apartamenului? 2. Inainte de casatorie am achizitionat un teren cu un pret mic, in timp pretul a crescut iar dupa casatorie l-am vandut pentru a achizitiona un imobil cu sotia. In cazul unui posibil divort voi putea recupera ceva din banii pe care i-am dobandit in urma vanzarii terenului? Multumesc Apartamentul dobandit inainte de casatorie este bun propiu, insa in cazul unui divort sotia poate solicita un drept de creanta, reprezentand jumatate din valoarea ratelor bancare achitate in timpul casatoriei. Referitor la cel de-al doilea imobil, acesta este bun comun, insa daca ati stipulat in contractul de vanzare-cumparare provenienta banilor sau daca aveti dovezi ca aportul dvs la achizitionarea imobilului a fost majoritar, puteti solicita o cota mai mare de 50%. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
17-06-2019 |
 | Dad Dinca Vizitator |
| Sunt divortat dar nu am facut partaj. Cum pot sa vand un teren achizitionat in timpul fostei casnicii? Mentionez ca fosta sotie s-a recasatorit. | |
|
|
|
18-06-2019 |
| Dad Dinca a scris pe 17-06-2019: Sunt divortat dar nu am facut partaj. Cum pot sa vand un teren achizitionat in timpul fostei casnicii? Mentionez ca fosta sotie s-a recasatorit. Trebuie să faceți partajul și apoi puteți vinde. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
18-06-2019 |
 | Dad Dinca Vizitator |
| Va multumesc domnule avocat ALBU Daca fosta sotie este de acord sa vina sa semneze la notar actul de vanzare, se poate face vanzarea fara sa fac partajul? Cu stima | |
|
|
|
20-06-2019 |
| Dad Dinca a scris pe 18-06-2019: Va multumesc domnule avocat ALBU Daca fosta sotie este de acord sa vina sa semneze la notar actul de vanzare, se poate face vanzarea fara sa fac partajul? Cu stima Dacă ambii proprietari sunt de acord cu vânzarea nu e nicio problemă ca ei sunt divorțati. Nu aveti nevoie de partaj. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
20-06-2019 |
 | Dad Dinca Vizitator |
| Va multumesc doamna avocat GERBER Cu stima | |
|
|
|
31-01-2020 |
 | Veronica Iliescu Vizitator |
| Buna ziua, În situația achiziționării unui apartament prin programul prima casa înainte de căsătorie, rata platilor efectuandu se de catre părinții mei sau de către mine,ulterior m am căsătorit, respectiv acum 2 ani. As vrea sa achit bancii contravaloarea apartamentului, devenind astfel proprietara de drept. In cazul unui divorț, ce pretenții sau drepturi are soțul meu? Vă mulțumesc! | |
|
|
|
31-01-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Ratele achitate in timpul casatoriei ori suma achitata pentru inchiderea contractului efectuata in timpul casatoriei se PREZUMA ca se face cu bani comuni, chiar daca privesc un bun imobil propr. dvs. exclusiva. De aceea, desi sotul nu are dreptul la casa, teoretic, ptr. aceste sume /rate sotul ar avea impotriva dvs. in cazul unui divort un drept de creanta de 1/2 din sumele achitate pe perioada casatoriei. Prezumtia poate fi inlaturata de dvs. daca dovediti ca ati achitat exclusiv cu banii parintilor ori cu bani proprii.(daca sotul ridica vreo pretentie de acest gen) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
31-01-2020 |
| Vă mulțumesc, dar nu este corect. Contractul de credit se va închide cu bani proveniți dintr o vânzare a unui teren deținut de părinții mei. Deci, aportul lui în toate cazurile oricum este 0. Ce tip de dovezi sunt necesare? Chitanțele emise de banca pt plata ratelor sunt pe numele părinților mei sau pe numele meu. Absolut niciodată cu numele soțului. | |
|
|
|
31-01-2020 |
|
| Nu trebuie sa va suparati pemine, eu doar va explicam ce zice legea. Este foarte bine ca aveti chitantele. V-am spus ca legea PREZUMA ca in timpul casatoriei sub regimul comunitatii de bunuri, veniturile sunt bunuri comune. Ce se cumpara cu aceste venituri comune, devine bun comun. Ca atare, banii de rate (doar cei achitati in timpul casatoriei) se PREZUMA de lege ca au fost procurati de ambii soti. Sotul, contribuind la achitarea ratelor devine creditorul dvs. PREZUMAT. Nu este o prezumtie absoluta. Puteti face dovada contrara cu orice mijloc de proba. Incercam sa va explic ca puteti face dovada ca el nu a avut nicio contributie, plata fiind facuta de parintii dvs, deci el nu este creditorul dvs. si nu trebuie sa-i restituiti bani (1/2 din rate) Nu conteaza pe numele cui sunt chitantele, al dvs. sau al sotului, ptr ca legea PREZUMA un mandat reciproc intre soti. Chitantele pe numele parintilor sunt OK. Ptr. chitantele emise pe numele dvs. trebuie sa dovediti (martori, inscrisuri) ca nu sunt bani din salariu, ci primiti de la parintii dvs. ori din alte surse care sunt considerate de lege venituri proprii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
31-01-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Veronica Iliescu a scris pe 31-01-2020: Vă mulțumesc, dar nu este corect. Contractul de credit se va închide cu bani proveniți dintr o vânzare a unui teren deținut de părinții mei. Deci, aportul lui în toate cazurile oricum este 0. Ce tip de dovezi sunt necesare? Chitanțele emise de banca pt plata ratelor sunt pe numele părinților mei sau pe numele meu. Absolut niciodată cu numele soțului. In cazul unui divort, sotul poate pretinde un drept de creanta, reprezentand 50% din valoarea ratelor achitate in timpul casatoriei. Daca se va ajunge in aceasta situatie, va trebui sa demonstrati faptul ca parintii dvs au contribuit la achitarea ratelor, aducand dovezi in acest sens ( chitante, cuntractul de vanzare-cumparare al terenului vandut de parinti, martori, etc). | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
31-01-2020 |
| Vă rog să mă iertați. Nu m am supărat pe dumneavoastră. Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul alocat răspunsului dvs. Legea nu e corecta sau clara. La asta m am referit. Deci prin dovedi de orice fel, chiar daca înseamnă o cale mai anevoioasă se poate demonstra ce este de demonstrat. Un minim de dovada o poate reprezenta chiar venitul lui. O sumă derizorie de aproximativ 600 de lei, mă gândesc eu. | |
|
|
|
31-01-2020 |
|
| Fara discutie. Insa, nu puneti tot raul inainte. Ganditi-va ca poate are decenta sa nu ridice vreo pretentie. In orice caz, e bine sa fiti pregatita. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-06-2020 |
 | Popa Maria Daniela Vizitator |
| Buna ziua, am construit casa an anul 2009, actele la casa le am dupa numele de tata, ma-m casatorit an anul 2017, ce drepturi are sotul pe viitor? Dupa casatorie port numele sotului. | |
|
|
|
13-06-2020 |
| Popa Maria Daniela a scris pe 13-06-2020: Buna ziua, am construit casa an anul 2009, actele la casa le am dupa numele de tata, ma-m casatorit an anul 2017, ce drepturi are sotul pe viitor? Dupa casatorie port numele sotului. Bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei sunt bunuri proprii si nu vor fi incluse in masa partajabila in caz de divort. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
21-07-2020 |
 | Gabi Vizitator |
| Ce inseamna dovezi...daca suntem casatoriti si plateste rata 1800 din ce traieste?nu e logic ca rata e platita de amandoi? | |
|
|
|
21-07-2020 |
| Gabi a scris pe 21-07-2020: Ce inseamna dovezi...daca suntem casatoriti si plateste rata 1800 din ce traieste?nu e logic ca rata e platita de amandoi? Masa partajabila este compusa din totalitatea bunurilor, dar si a datoriilor acumulate de soti in timpul casatoriei, astfel ca daca aveti bunuri achizitionate prin credit, chiar daca plata se realizeaza din salariul unuia dintre soti, bunul este comun. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
01-12-2020 |
 | Daniela Nedelcu Vizitator |
| Buna seara, Intrebarea mea nu se refera la o situatie in caz de divort ci invers. Asadar, am achizitionat un apartament prin programul prima casa, eu fiind unic proprietar si platitor. Exista vreo modalitate prin care pe actul casei sa apara si partenerul meu de viata? In caz de deces (al meu) ce se intampla cu casa? Rudele de gradul 1 pot emite pretentii? Daca ne-am casatori, casa fiind bun dobândit inainte de căsătorie, poate fi si a lui, eventual prin contract prenuptial? Imi pare rau pentru multitudinea de intrebari, dar ideea e, in caz ca mie mi se intampla ceva (deces) el cum ar putea beneficia de casa la care a platit pana la urma si el, si daca o căsătorie l-ar asigura cumva ca proprietar. | |
|
|
|
01-12-2020 |
|
| Rudele de gradul I sunt doar parintii dvs. si copiii dvs. In cazul unui eventual deces: - si sunteti casatorita, daca aveti copii, mostenitorii vor fi doar sotul dvs. 1/4 si copiii/copilul 3/4. - daca nu ati fi casatorita, ci ati fi in concubinaj, dar aveti copii, vor mosteni doar copiii; partenerul ar avea doar un drept de creanta ptr. sumele platite ca rate (daca dovedeste acest lucru); partenerul poate mosteni si fara a fi casatorit cu dvs daca ii lasati testament. Daca nu veti avea copii, - si sunteti casatorita, mostenitori vor fi sotul si parintii/parintele in viata (alaturi de fratii dvs, daca ii aveti). - si nu sunteti casatorita, mostenitori vor fi parintii/parintele dvs. in viata (alaturi de frati); sau daca nu vor fi nici parinti, nici frati, atunci nepotii de frate sau rudele cele mai apropiate din clasele subsecvente; in ambele situatii, partenerul va avea doar un drept de creanta Nu e nevoie sa va casatoriti numai pentru atata lucru; intocmiti testament in favoarea partenerului; in acest fel, ii asigurati viitorul in cazul decesului dvs, si, in plus, pentru ca nu stiti niciodata ce poate aduce viitorul, (un eventual divort si toate problemele sale) nu dati nastere unei surse de posibile viitoare probleme | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |