|
18-08-2018 |
 | Horia Vizitator |
| In noua lege a pensiilor,perioada de 5 ani de facultate /zi este luata in calcul la vechime in munca? Multumesc ! | |
|
|
|
18-08-2018 |
| Și în legea actuală perioada de studii se ia în considerare pentru stabilirea vechimii în muncă. Legislația actuală prevede cî vechimea realizată ca student la zi se ia în considerare ca și stagiu asimilat, în momentul înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, dacă acele studii superioare nu au fost realizate în același timp cu altă activitate aducătoare de venit. Deci, dacă a avut salariu pe perioada studiilor, acele studii superioare nu i se iau în calculul vechimii. Practic, persoana ar fi dezavantajată dacă i s-ar considera acea perioadă ca stagiu asimilat vechimii, dar fără venituri, spre deosebire de aceeași perioadă în care a avut venituri (din salariu – n.r.). Această vechime realizată la facultate la zi nu se ia în calcul la pensia anticipată sau anticipată parțial, ci doar la pensia pentru limită de vârstă“ | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
18-08-2018 |
 | Horia Vizitator |
| |
|
|
19-09-2018 |
 | Cristina Vizitator |
| Daca, dupa facultatea din Romania, am facut alta facultate in strainatate, pot adauga si anii respectivi la vechime? Multumesc! | |
|
|
|
19-09-2018 |
 | Carp Vizitator |
| |
|
|
19-09-2018 |
 | Fanel Vizitator |
| ce vorbesti domle? daca nu esti avocat cete bagi? lasa domni avocati sa raspunde! | |
|
|
|
19-09-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 Art.49(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; (2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere. Rog avocatii si juristii sa contrazica cele postate de mine. | |
|
|
|
29-04-2019 |
 | George Vizitator |
| Buna ziua, Eu am terminat facultatea(licenta) 4 ani de zile. In cadrul anului 3 am avut perioada de practica in care am lucrat timp de 2 luni cu contract de munca( s-au platit taxele aferente la stat). Din anul 4 nu am mai lucrat. In acest caz se mai cumuleaza cei 4 ani de licenta ca vechime? | |
|
|
|
30-04-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Daca ati lucrat cu contract de munca in timpul cursurilor universitare de zi, atunci toata perioada in care ati urmat facultatea de zi nu va mai intra in calculul pensiei de limita de varsta. | |
|
|
|
09-05-2019 |
 | Dana Vizitator |
| Daca am facut 3 ani la zi si 2 ani la fara frecventa perioada in care am fost angajata,si mi-am luat si licenta , pentru pensie trebuie sa mai aduc vreo adeverinta in afara diplomei de licenta? | |
|
|
|
14-05-2019 |
 | Carp Vizitator |
| H.G.291/2011 Art.131 (1) În cazul persoanelor care au urmat cursurile de zi ale unor instituții de învățământ superior, dovada absolvirii cursurilor de zi și a duratei normale a studiilor se face cu diploma însoțită de foaia matricolă sau adeverință din care să rezulte forma de învățământ, durata normală și perioada studiilor. | |
|
|
|
29-06-2019 |
 | Lucian Vizitator |
| Buna ziua! Eu am absolvit doua facultati la zi,una dupa alta (4 plus 4 ani),nelucrand in aceea perioada.Cum se calculeaza in situatia asta? Va multumesc! | |
|
|
|
29-06-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 Art.49 (1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; (2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere. | |
|
|
|
26-09-2019 |
 | Denisa Vizitator |
| Nu mi se pare normal ca daca am lucrat in timpul facultății (pentru a mi plati studiile),sa nu mi se incadreze acei ani. Ar trebui ca fiecare perioada sa se considere valida pentru incadrarea anilor. Atat perioada din facultate( inainte de job cat si dupa job) cat si perioada lucrată... este o greseala a legiuitorului daca nu este prevazut acest fapt...cand ma voi pensiona voi da statul in judecata daca nu imi incadreaza acei ani cu dublu efort. :))) ar trebui sa se bucure ca desi puteam sa stau doar sa învăț am preferat sa mai platesc si la CAS si CASS cateva luni ...:p | |
|
|
|
05-10-2019 |
 | Silviu Vizitator |
| Rog lamuriri referitoare la urmaoarea situatie: -o persoana care a facut facultatea in Romania, 6 ani , angajata apoi 5 ani tot in Romania, apoi plecata si stabilita in Canada... are dreptul la pensie in Romania? ce vechime ar avea? Se adauga si anii de facultate? Multumesc! | |
|
|
|
05-10-2019 |
 | Mark Vizitator |
| In cazul in care , la 65 ani, la pensionarea la limita de varsta nu ai cei 35 ani de vechime cotizatie completa, se adauga facultatea ca perioada de vechime in munca? Multumesc! | |
|
|
|
05-10-2019 |
 | Carp Vizitator |
| |
|
|
10-10-2019 |
 | Cristian Vizitator |
| Bună ziua. Ajutați-ma va rog sa inteleg mai bine . In cazul meu ,am urmat cursurile facultății la zi 2004-2008, în anii 2004,2005 si jumatate din 2006 am fost si angajat. Toată perioada facultății nu va fi luată în considerare la momentul respectiv, s-au doar acea perioadă în care am si lucrat? Va mulțumesc anticipat | |
|
|
|
12-11-2019 |
 | Ionel Vizitator |
| Buna ziua se ia in calcul facultatea de scurta durata de 3 ani de zile la vechimea in munca la pensia de limita de varsta | |
|
|
|
12-11-2019 |
 | Carp Vizitator |
| |
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |