Forum avocaţi > Pensii

Facultatea la zi reprezinta perioada care se insumeaza ca vechime - Pagina 2

Start  1  2  3   4  Final
 13-11-2019
Vizitator
buna ziua facultatea am facut-o la zi si am lucrat pe perioada studentiei 2 luni de zile in vacanta apoi am intrerupt munca si am continuat studiile
Răspunde
 13-11-2019
Vizitator
buna ziua facultatea de 3 ani de zile la zi am terminat-o am lucrat pe perioda studentiei in vacanta 2 luni de zile apoi am intrerupt munca si am terminat studiile se i-au in considerare acei ani de studii la calculul vechimii in munca la pensia de limita de varsata
Răspunde
 13-11-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca ati muncit doar in vacanta, nu va afecteaza cu nimic.
De altfel, statul ofera stimulente financiare angajatorilor care angajeaza studenti si elevi pe perioada vacantelor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-11-2019
Vizitator
Fiind vorba despre o perioada de suprapunere, eu va sfatuiesc sa intrebati si CNPP pe adresa:
petitii.sesizari@cnpp.ro
Răspunde
 29-11-2019
Vizitator
Am 10 ani de munca + armata 1an si 4 luni + 5 ani facultate la zi....Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de pensie la 65 de ani?

Multumesc!
Răspunde
 29-11-2019
Vizitator
Da.
Dacă totalul de mai sus acoperă stagiul minim de cotizare de 15ani.
Răspunde
 29-11-2019
Vizitator
Poate cineva să-mi spună de ce nu mi s-a luat în considerare diploma mea de studii postliceale 2,5 ani la zi în Timișoara: electronist-depanator Radio-TV. De unde vine aberația că numai cei care au studii de peste 4 ani post-liceale (adică universități, facultăți, la care s-au redus perioada de la 5 la 4 ani)au drept la ele. Câți dintre noi au făcut studii de 2,5 ani 3 ani care atunci au fost nimiți: subingineri sau tehnicieni. Cu stupoare se numesc acum tehnicieni absolvenți de liceu cu așa zisa pregătire de exemplu electronică și care nu știu să facă nici măcar o lipitură simplă darmite să depaneze o un ansamblu de piese.
Răspunde
 29-11-2019
Vizitator
În perioada 1974 -1977 noi elevii de la postliceale de 2, 2.5 ani nu aveam voie să fim angajați. Punct! Dacă făceam aceste studii la seral atunci se poate vorbi că am avut beneficii materiale. Atunci de ce ne băgați în aceeași oală?
Răspunde
 13-12-2019
Vizitator
Daca am urmat 5 ani cursuri la ID,fara a lucra in aceasta perioada,se considera vechime ?
Răspunde
 13-12-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu va suparati, ce este "ID"?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-12-2019
Vizitator
Invatamant la distanta.multumesc
Răspunde
 13-12-2019
Vizitator
Nu.
Doar cursurile universitare de zi intra in calculul pensiei de limită de vârstă și de invaliditate.
Răspunde
 19-12-2019
Vizitator
Am lucrat 4 ani in grupa a 2 a de munca intr-o institutie dupa care m am transferat in interes de serviciu la alta institutie unde am mai lucrat
11 ani in grupa a 2 a . Pentru ambele perioade am adeverinte conform legii.
De cati ani de reducere beneficiez cand voi iesi la pensie .Acum am 59 ani si 34 ani lucrati
Răspunde
 19-12-2019
Vizitator
15 ani grupa II de munca aduc o reducere de 5 ani a vartsei standard.
Conditia este sa realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Răspunde
 19-12-2019
Vizitator
Buna seara am handicap de gradul 2 forma accentuata cu boala tulburare schizotipala din anul 2007 si acum am intrat in pensie de invaliditate de gradul 3 si am lucrat 2 ani si 3 luni pe cartea de munca mi se iau in considerare ca vechime in munca ani de handicap din 2007-2019.
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
Da.
Intra in calcul orice forma de stagiu.
Răspunde
 12-01-2020
Vizitator
Buna ziua

Locuiesc actualmente in Canada si incerc sa aflu care imi sunt drepturile de pensie aferente perioadei in care am lucrat in Romania.
Am facut armata la termen 1 an si 3 luni, facultatea a durat 7 ani la zi (2 ani intrerupti pe motive personale) absolvita cu diploma de licenta, urmata de o perioada de 6 ani 7 luni si 29 de zile de munca.

Deci vechimea acumulata ar fi: 1an+4luni+5ani+6ani+7luni=12 ani si 11 luni

Din cate inteleg in momentul de fata ai dreptul la pensie in Romania daca ai acumulat minim 15 ani de contributie. De asemenea inteleg ca se pot plati retroactiv contributii pana la cel mult 5 ani. Nu imi este clar daca in cazul meu pot sa platesc retroactiv doar diferenta pana la 15 ani (2 ani si 1 luna in cazul meu) sau pot platesc pana la 5 ani oricum

Confirm acestui articol https://www.avocatnet.ro/articol_50268/Romanii-mai-pot-cump%C4%83ra-vechime-in-munc%C4%83-pentru-ie%C8%99irea-la-pensie-%C8%99i-in-2019.html poti cumpara cei 5 ani daca ai avut o perioada de cotizare de mnim 15 ani. Din cate inteleg in cazul meu perioada de cotizare incepe cu data la care am inceput armata si se sfarseste cu data la care am plecat din tara (17 an in total). Asta inseamna ca as mai putea cotiza/cumpara 2ani si 1 luna + inca 2 ani.

Din cate inteleg, conform aceluiasi articol de mai sus voi putea face asta incepand din 2021, conform noii legi a pensiilor promulgata anul trecut in Iulie https://www.senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L629&an_cls=2018

V-as fi recunoscator daca mi-ati spune daca in cele de mai sus exista greseli sau omisiuni, si daca m-ati indruma unde as putea citi despre ce anume a facut (si va trebui sa faca, acte etc) o persoana pentru a incheia contractul de contributie retroactiva la sistemul de pensii. Trebuie sa fiu fizic prezent in tara la incheirea unui astfel de contract? Se poate face la consulat in Canada? Se poate face prin imputernicire in Romania?

Va multumes
Cristian
Răspunde
 02-03-2020
Vizitator
dacă am absolvit o facultate cu formă învățământ zi și nu am dat licența se consideră vechime in muncă sau nu?vămulțumesc
Răspunde
 02-03-2020
Vizitator
dacă am absolvit facultatea și nu am susținut licența se consideră vechime in muncă sau nu?
Răspunde
 02-03-2020
Vizitator
Legea 263/2010
Art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
Răspunde
RăspundeStart  1  2  3   4  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.