|
29-11-2017 |
 | Iosif Vizitator |
| INCA DIN SEPTEMBRIE A FOST DEPUS LA SENAT UN PROIECT DE LEGE, REFERITOR LA CEI CARE AU LUCRAT IN GR I +SPECIALA,SI GRUPA II DE MUNCA ,PROIECT DE LEGE CARE CERE INTRODUCEREA ART 169^2,PRIN CARE TOTI CEI PENSIONATI INAINTE DE 2011,SA AIBA STAGII DE COTIZARE DE 20 DE ANI,RESPECTIV 25 DE ANI. LA SENAT A FOST RESPINS ACEST PROIECT DE LEGE,ACUM SE AFLA INREGISTRAT LA CAMERA DEPUTATILOR SI SPERAM SA INTRE IN DEZBATERE SI DE DATA ACEASTA SA FIE APROBAT ,ACEASTA FIIND CAMERA DECIZIONALA!, SI PENSIILE SA FIE RECALCULATE DUPA PUBLICARE IN MO. SPERAM CA PRIN SUSTINEREA PARTIDELOR DE OPOZITIE ,MINERII SI ALTE CATEGORII SA-SI PRIMEASCA DREPTURILE CIUNTITE DE HG291/2017 | |
|
|
|
29-11-2017 |
 | Maria Hanganu Vizitator |
| Din câte știu, sunt doua inițiative legislative, Plx nr 245/2017 a doamnei Lucrează Rosca (PSD) și Plx nr 267/2017 a doamnei Hârlău (PNL), amândouă sunt la Camera deputaților în comisii.Daca ar trece una din aceste inițiative legislative de Camera deputaților, problema ar fi rezolvata. Dacă ar fi voința politica, dar....slabe speranțe. (Nu este an electoral ) | |
|
|
|
30-11-2017 |
 | Petrica Artene Vizitator |
| Cele doua initiative parlamentare puteti sa le uitati, vor fi uitate, amanate, cu avize negative de peste tot, etc, PSD pur si simplu nu vrea sa rezolve problema. Va reveni in discutie cand vor fi alegeri. La mai multe interpelari ale parlamentarilor madam Olguta a spus clar ca totul e ok, nu sunt probleme, bla bla. | |
|
|
|
30-11-2017 |
 | Lidiacozma@yahoo.com
|
| Sotul meu a primit ieri o decizie de recalculare a pensiei dar nu este pe leg.192,ci pe legea 263/2010art.169 si i s-a calculat punctajul mediu1.78817.Inainte avea 1.76687. | |
|
|
|
30-11-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Se tot spune ca recalcularea este pe legea 192/2015 Corect ar trebui sa se spuna: Recalcularea este pe legea 263/2010 art.169^1 in forma prevazuta de legea 192/2015, Din datele postate eu deduc ca inainte de aceasta recalculare persoana in cauza beneficia de prevederile legii 226/2006. Adica stagiul complet de 25 de ani. Acum, primind punctele suplimentare, punctajul mediu anual a fost raportat la un stagiu complet de 35 de ani. Majorarea este de 1,2055% 1,76687x101,2055%= 1,78817 | |
|
|
|
02-12-2017 |
 | Popescu silviu Vizitator |
| Avem pe cineva care a dat in judecata casa de pensii pe modul de aplicare a legii 192/2015 care a primit termen de judecata sau s-a consumat judecata pe fond? Daca DA, care a fost atitudinea reprezentantului casei, ce a scris in intimpinare(daca a depus-o la timp) a adus cumva la primul termen decizia si fisa de calcul, a explicat de ce s-au folosit stagii complete de cotizare majorate cu 50% conform legii 263/2010? Multumesc. | |
|
|
|
02-12-2017 |
| La Petrosani deja suntem un grup care a apelat la un avocat, nu e singurul, deocamdata atacam in contencios, ca nu are sens sa dam in judecata CNPP, casa aplica legea. In fine parerile sunt impartite. La casa de pensii am depus o cerere de revizuire pe art. 107 din 263 insa asta a fost mai mult o forma de protest, pentru ca noi stim ca s-au folosit alte stagii de cotizare pentru ca asa spune HG 291/2017, aliniatul 8. Pana nu se abroga/modifica de guvern/tribunal acest aliniat sau HG in ansamblu, nu avem ce sa asteptam. Or mai fi si alte legi care ne-au fost incalcate odata cu aparitia acestei HG. | |
|
|
|
03-12-2017 |
 | Maria Hanganu Vizitator |
| Daca nu ne raspunde nici un avocat specializat in domeniu, noi intrebam si tot noi raspundem. Domnule Artene, ati spus ca nu trebuie sa dam CNPP in judecata, dar ce facem cand primim decizia de recalculare(pe minus,bineinteles),facem contestatie, asteptam 45 de zile si dupa aceea, daca nu actionam in judecata ,ramane definitiva. Eu cred ca si CNPP a gresit in aplicarea legii in ceea ce priveste art 56 si 57 din legea 263, deoarece incalca principiul neretroactivitatii unei legi. -Art 15 alin(2) din Constitutia Romaniei-Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale... -Art 6 din Noul cod civil- (1) Legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare - SA NE AMINTIM CA ART 56 DIN LEGEA 263 VALABIL LA 1 IAN 2016 NU MAI ESTE VALABIL IN MOMENTUL RECALCULARII DEOARECE A FOST MODIFICAT PRIN LEGEA 155/2016. Cred ca trebuia folosit art 56 actualizat. Daca cineva se pricepe la legislatia in domeniu,va rog sa comentati,sa-mi spuneti daca am dreptate sau nu. | |
|
|
|
03-12-2017 |
 | Paul Vizitator |
| Casa de pensii este avatarul statului asa ca tribuie data in judecata după 45 de zile de la contestatie. Fara retineri. Nu va fie frica. Gasiti un avocat specializat in conflicte din astea si luati-va la trinta cu miticii. | |
|
|
|
03-12-2017 |
| CNPP aplica legea, buna, rea, cum o fi. Evident ca noua ne sunt incalcate niste drepturi, un avocat priceput ne spune care sunt ele si cine e responsabil, ca sa stim cu cine ne judecam. Nu poti cere casei sa aplice stagiul de la calcularea drepturilor initiale sau cele care sunt in clipa asta, cand parlamentul a dat o lege care, zic ei, completeaza, legea 263, iar guvernul a completat normele de aplicare a legii 263, scotandu-ne practic din art 107 din legea 263, e un alt tip de recalculare, mi se spune intr-u raspuns primit de la o institutie, nu mai stiu care, ca am multe. Ce putem imputa CNPP in cazul asta? | |
|
|
|
09-12-2017 |
 | Aristica Vizitator |
| Doamna Lidia Cosma va rog să-mi spuneți si mie câți ani de grupă specială a avut soțul dumneavoastră,că si eu se pare că sunt în aceiasi situatie pe legea 226/2006,ieșit la pensie în anul 2007.Nu am primit decizia până acum. | |
|
|
|
19-12-2017 |
 | Iosif Vizitator |
| A INCEPUT SA SOSEASCA DECIZIILE PENTRU CEI PENSIONATI DUPA 2001,CARE AU LUCRAT IN CONDITII SPECIALE ,MINERIT,SI PSD-ALDE ADUCE PRIN RECALCULAREA PENSIILOR PE LEGEA 192/2015 SI HG 291/2017, UN FRUMOS CADOU DE SARBATORI :TOATE PENSIILE SUNT DIMINUATE CU PROCENTE DESTUL DE MARI, PRIN MAJORAREA STAGIULUI DE COTIZARE DE LA 20 LA 30 ANI!! MAJORITATEA MINERILOR AU FOST MINTITI SI PACALITI! SUNT DISPERATI ,NU STIU CE SA TREACA IN CONTESTATII ,LA CASELE DE PENSII,IN CAZUL NOSTRU CJP ARGES! CEI PENSIONATI DUPA 2011 CARE AU MUNCIT IN ACELEASI CONDITII INDENTICE, PRIMESC PENSIILE MAJORATE PE LEGEA 155/2016,IN CARE STAGIUL DE COTIZARE ESTE DE 20 DE ANI! AVEM NEVOIE DE AJUTOR ,CE TREBUIE SA TRECEM IN CONTESTATII PENTRU DECIZIILE CU PUNCTUL DE PENSIE DIMINUAT ,DECIZII IN CARE SE SPECIFICA CLAR ,CA ACEASTEA SUNT APLICABILE CU 01.01.2016. | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Dumi Vizitator |
| Mai este cineva care nu a primit decizia de recalculare ? | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Eu trebuia sa o primesc din iunie pentru a intra in plata in iulie. Nu am primit-o nici la acest moment, desi am facut 3 interventii prin care am cerut-o. In zona mea nu a primit nimeni. Cunosc aproximativ 50 de persoane din zona mea, care daca ar fi primit decizia, m-ar fi anuntat. | |
|
|
|
20-12-2017 |
| Nici mie nu mi-a venit. Am fost ieri in audienta la casa locala, am intrebat si de asta, deciziile or sa vina, desi unii cred ca e termen limita 31 dec 2017, am mai zis ca nu e branza sa se strice, nicaieri in lege nu zice ca ea actioneaza pe o perioada limitata. Pe aici mai circula o speranta, anume ca legea 19 spune ca pe perioada lucrata inainte de 1 aprilie 2001 se ia brutul in calcul iar noua ni s-a luat netul, drept e ca legea 19 zice ca se foloseste salariul brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, venitul lunar asigurat. Am intrebat si asta, directoarea mi-a zis pentru ce e inainte de 1 aprilie 2001 se utilizeaza salariul din cartea de munca si sporurile, dupa 1 aprilie 2001 se foloseste brutul. A mai zis ca unii deja au depus cerere de recalculare si adeverinta cu brutul pe perioada la care m-am referit dar ca la toate cererile le va da solutie de respingere. Dumneavoastra cunoasteti ceva legat de acest subiect domnule Carp? | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Nu am auzit asa ceva. Nici nu cred in asa ceva. Ceea ce spuneti aici, se poate castiga doar in instanta. Daca se poate. Depinde de fiecare instanta. Legea 19/2000 spune: Art. 164. - (1) La determinarea punctajelor anuale, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca, astfel: a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977; b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991; c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991. | |
|
|
|
20-12-2017 |
| Am citit asta pe Lapensie.ro Baza de calcul a punctajului pensiei Prevederile legii pensiilor 19/2000 Art 2 litera e din legea de mai sus prevede ca sistemul public de pensii are la baza "principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite" Conform legii pensiilor 19/2000 dupa 01 aprilie 2001 a fost platita contributie de asigurari sociale pentru toate sumele castigate (cu exceptia limitarii la 3 sau 5 salarii medii in perioada 1 aprilie 2001 - 30 iunie 2007 prezentata de noi pe site) Inainte de legea actuala a pensiilor 19/2000 pensiile au fost calculate conform legii 3/1977 care a avuta alta baza de calcul alte prevederi privind contributia de asigurari sociale, aceasta baza de calcul este utilizata si de legea 19/ 2000 pentru perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001 si astfel putem distinge doua perioade cu baze de calcul diferite astfel: Perioada dupa 1 aprilie 2001 In baza de calcul intra toate sumele castigate si pentru care a fost platita contributie de asigurari sociale Perioada inainte de 1 aprilie 2001 In aceasta perioada angajatii nu au platit contributie de asigurari sociale, aceasta a fost platita numai de angajator pentru intreg fondul de salarii. Contributia platita de angajati s-a numit "contributie pentru pensie suplimentara" si pentru aceasta se acorda majorarea punctajelor anuale. Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile permanente prevazute in legea 57/1974 modificata prin legea 49/1992. Sporurile permanente au fost acordate sub forma de procent din salariu tarifar sau ca suma fixa platita pentru diverse compensari. Enumeram mai jos unele sporuri permanente care intra in baza de calcul a pensiei fara ca lista sa fie limitata la acestea : 1. Sporul de vechime. Sporul de vechime care intra in calculul pensiei nu este cel platit angajatilor deoarece inainte de aprilie 1992 acest spor a fost acordat pentru vechimea neintrerupta iar cei care intrerupeau activitatea prin demisie li se relua calculul sporului de vechime pentru noua vechime neintrerupta. Dupa aprilie 1992 sporul de vechime a fost calculat pentru toata vechimea si a fost introdus in salalariul inscris in cartea de munca. In aceste conditii inainte de aprilie 1992 sporul care intra in calculul pensiei este calculat automat de Casa de pensii ca spor pentru intreaga vechime indiferent ca aceasta a fost intrerupta. Modul de determinare a sporului de vechime este explicat de noi pe forum la "Sporul de vechime" 2. Sporurile pentru conditiile de munca (grele, toxicitate, etc) 3. Sporul de santier pentru cei care lucrau pe santiere departe de domiciliu. 4. Sporul pentru conducerea formatiilor de lucru. 5. Indemnizatii pentru personalul navigant. 6. Majorarea salariilor pentru cei distinsi cu ordine si medalii. 7 . Sporuri acordate angajatilor unor intreprinderi (Romarta, Spitalul Elias, Studiorile Alexandru Sahia, 8 Sporuri pentru lucru in subteran. 9. Majorarea salariului pentru executarea unei functii suplimentare (sofer-taxator, primitor-distribuitor- 10.Majorare salariu pentru nevazatori. 11. Indemnizatie de conducere. 12. Spor pentru lucru sistematic peste program. 13. Spor pentru lucru de noapte, pe schimburi conform unui grafic. 12. Sporuri pentru lucratorii din invatamant (grade didactice, dirigentie, sef de catedra etc) 13. Majorare salariu pentru profesorii din scolile speciale pentru copii cu deficiente. 14. Indemnizatii acordate lucratorilor din domeniile "Ocrotirea sanatatii" si "Artistic" 15. Spor pentru personalul civil care au lucrat in unitatile militare Nu fac parte din baza de calcul a pensiei urmatoarele castiguri: 1. Castigurile in acord sau cu bucata. 2. Castigurile pentru plata orelor suplimentare ocazionale. 3. Participarea la beneficii a salariatilor din unitatile economice. 4. Premiile anuale sau din cursul anului pentru realizari deosebite. 5. Recompensele ocazionale primite in unele sectoare de activitate. 6. Diurnele de deplasare. 7. Indemnizatiile de delegare, detasare si transfer. 8. Drepturile de autor. 9. Drepturi primite la desfacerea contractului de munca. 10. Al 13-lea salariu. 11. Alte sporuri care nu au avut caracter permanent | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Carp Vizitator |
| Eu v-am postat doar pe scurt. Continuarea la art.164 este: (2) La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca. (3) La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent, care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare. Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor anuale este urmatorul: a) perioada 1 martie 1970 - 1 septembrie 1983: 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani; 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani; 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani; 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani; b) perioada 1 septembrie 1983 - 1 aprilie 1992: 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3-5 ani; 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani; 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani; 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani; 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani. (4) Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor anuale este cel inregistrat in carnetul de munca. (5) Salariile anuale medii si minime pe economie, brute sau nete, dupa caz, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt prezentate in anexele nr. 6 si 7. (6) Pentru perioadele anterioare anului 1938, precum si pentru perioada cuprinsa intre 1939-1946 inclusiv, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu anual corespunzator anului 1938. (7) Pentru perioadele anterioare anului 1949 se va utiliza salariul minim corespunzator anului 1949. (8) Prevederile alin. (2)-(7) se aplica, la cerere, si persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost stabilite in perioada 1 aprilie 2001 pana la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta. | |
|
|
|
21-12-2017 |
 | Vizitator Vizitator |
| Domnul Iosif a rugat clar sa fim ajutati in legatura cu continutul contestatiei care trebuie facuta la casele de pensii la primirea deciziilor de recalculare . Poate cineva cu pregatire juridical sau care stie si, eventual, a si facut asemenea contestatie, ne poate indruma. Multumim anticipat ! | |
|
|
|
21-12-2017 |
| Uitati un model luat de pe net, se dupne la casa locala de care apartine fiecare; Contestatie Subsemnatul(a).......................................... domiciliat in Bucuresti, str.....................nr......bloc.........ap... sector........, contest decizia de pensie nr.............din data de............... in conformitate cu prevederile art.149 din Legea 263/2010. Mentionez ca am primit decizia in data de ..............( se va anexa copia plicului din care sa rezulte data postei sau daca a fost primita la sediul Casei de pensii sub semnatura, data cand a primit decizia ). Motivele contestatiei sunt urmatoarele : .............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. In sustinerea contestatiei depun urmatoarele documente: .............................................................................. Data Semnatura Domnului Presedinte al Comisiei Centrale de Contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |